Yukarı
411827

Bakan Fidan'dan kritik açıklama... 'Savaş riski var'

19 Eylül 2024 11:48

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarına ilişkin canlı yayında açıklamalarda buludu.Fidan, saldırılara ilişkin, "Hizbullah'ın yapacağı satın almaları İsrail önceden öğreniyor daha sonra paravan şirketlerle nüfuz ediyorlar" dedi.

Bölgedeki tırmanmanın endişe verici olduğunu belirten Bakan Fidan, 'Son iki gündür Lübnan'da olan patlamalar 'fırsat operasyonu' olarak değerlendirilen operasyonlar. Bir fark var bu büyük çaplı bir operasyon. İlk gün Lübnan Başbakanı'nı aradım, her türlü tıbbi desteğe hazır olduğumuzu söyledim. İsrail'in saldırıları adım adım Lübnan’a doğru tırmandırmaya başladığını görüyoruz.' ifadelerini kullandı.

Fidan, Türkiye'deki siber güvenlik durumuna ilişkin ise şunları söyledi:

"Siber güvenlikle ilglili ülkemizde büyük bir farkındalık var. Ulaştırma Bakanlığı'nda kurumlarımız var ve MİT'te oldukça kabilyetli birimler var. Müstakil bir siber güvenlik çalışması önerisi hükümetimize getirildi. Cumhurbaşkanıımız da bu konuda bir irade koydu. En kısa zamanda hayata geçirilmesini bekliyoruz"

"DUR DİYECEK BİR GÜÇ LAZIM"

Fidan, İsrail'deki "fanatik hükümetin" bütün tehditleri yok etme stratejisi güttüğünü, Gazze'de aşamalı strateji yürüttüğünü, şimdi bunu Lübnan'da hayata geçirdiğini söyleyerek "Bunu Amerika'nın da desteğiyle yapıyor. Buna dur diyecek bir güç lazım." ifadelerini kullandı. 

Fidan, şunları ekledi:

"Bu çılgınlık sadece Filistinlilere değil İsraillilere de zarar veriyor. Bu tepkilerin altında yıllarca kalırsınız. Bu sizi gelecek 10 yıllar 100 yıllar güvencesizlik altında tutacak. Aklı selim İsrailliler bunu görüyor."

İKİ ÜLKEYE DİKKAT ÇEKTİ

Ürdün ve Mısır'da savaş riskinin olduğunu ifade eden Fidan, Netanyahu'nun savaşı bölgeye yaymakta kararlı olduğunu söyleyerek, 'İsrail'in Batı destekli bu çılgınlığı durdurulmalı' dedi.

Fidan, 'Dün Ürdün'deydik. Ürdün de kendisini bir askeri alarm düzeyine getirmiş durumunda. Netanyahu'nun Batı desteğiyle bölgede yürüttüğü Filistin topraklarının tamamını çalma projesi devam ediyor.

Şu anda İsrail'deki fanatik zihin, aklı selimden uzak, yok etmek üzere dizayn edilmiş bir politika uyguluyor, hükümet aşamalı strateji uyguluyor. Gazze'den sonra Lübnan'a geçiyor. Belki daha sonra başka hedeflere yönelecek. Bunu yaparken ABD desteğini de yanına alıyor. Uluslararası sistemin geç olmadan buna dur demesi gerekiyor. Bu çılgınlık sadece Filistinlilere zarar vermiyor, İsraillilerin de geleceğini ipotek altına alıyor.' ifadelerini kullandı.

ESAD GÖRÜŞMESİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduğuna yönelik açıklamalarını hatırlattı.

Fidan, görüşmelerin bir süredir dolaylı olarak devam ettiğini belirterek şunları ekledi: 

"İstihbari ve askeri çeşitli formatlarda görüştük. Bizim özellikle 2017'den itibaren Astana formatı ve Ruslarla yaptığımız askeri mutabakat neticesinde dondurulmuş bir savaş var artık, çatışma yok, sessİzilk ortamı var. O zamandan beri belli konuların kalıcı çözümne yönelik adımlar atıması gerektiğini düşündük.

Rejim ve muhaliflerin savaşında iki tarafın kendi anlaşabilecekleri bir siyasal çerçeve görmek istiyoruz. Türkiye ile normalleşmeden önce yurtdışındaki milyonlarca Suriyeli mülteci düşünülmeli.

Türkiye'nin istediği tarzda bir çözümün olması halinde diğer sorunları da Suriye’nin daha rahat çözeceğine inanıyorum.

Suriyelilerin 3 milyondan fazlasının Türkiye'ye geldiğini ifade eden Fidan, "5 milyonu orada rejim kontrolü dışında yaşıyor. Biz orada belli bir sistem kurmasaydık, 5 milyon Suriyeli daha gelirdi. Orada kendilerini güvende hissetmiyorlar" dedi.

İç savaş öncesi aile görüştükleri Suriye liderine "Kardeşim Esad" diye hitap eden Erdoğan, cihatçı gruplara destek politikasına geçişle birlikte "Zalim Eset" dönemini başlatmıştı.

Erdoğan, daha sonra Türkiye'nin Suriye ile normalleşme süreciyle ilgili Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile olası bir görüşme için her an davette bulunabileceklerini söyledi.

Cumhuriyet



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İYİ Parti'den istifa eden başkan, CHP'ye katıldı

Edirne'de temmuz ayında İYİ Parti'den istifa eden Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin, ilçe başkanlığında düzenlenen törenle CHP’ye katıldı. Martin, baba ocağına yeniden katılmanın mut...

Ceyhan Belediye Başkanı'na siyasi yasak

Adana'nın Ceyhan Belediye Başkanı CHP'li Kadir Aydar ile CHP İlçe Başkanı kardeşi Caner Aydar ve amcası Ertan Aydar, 'Hukuki alacağın tahsili amacıyla tehdit' suçundan 2 yıl 1'er ay hapis...


Müsavat Dervişoğlu Talimatı Verdi! İYİ Parti'de Yeni Atama

İYİ Partili Mehmet Aslan, Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu’nun kararıyla Kültür Sanat ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'na atandı. Aslan, daha önce parti içeris...

İmamoğlu kim kastetti: 'Benim yol arkadaşım değil'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan parti içine dikkat çeken uyarı geldi. İmamoğlu, "Bununla uğraşan kim var ise benim yol arkadaşım değildir, nokta" dedi. İstanbul B...


'Lüks konutu bırak deprem konutlarına bak'

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, depremden sonra konut tesliminde tam bir keşmekeş yaşandığını ancak TOKİ’nin lüks konut yapımına devam ettiğini belirtti. CHP Adana Milletvekili Dr...

TBB'den Narin açıklaması: Soruşturma sürecinde bazı yanlışlar oldu

Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran'ın katil ya da katillerini arama çalışmaları devam ederken soruşturmayla ilgili bir açıklama da Türki...


İl müdürü görevden alındı, AKP’li yöneticinin yeğeni müdür yapıldı

AKP MKYK üyesi ve Elazığ eski milletvekili Ömer Serdar’ın yeğeni Elazığ Çevre Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Fatih Önalan, Elazığ Çevre, Şehircilik İl Müdürü olarak atandı. Çevre, Şehirci...

Özgür Özel, Erdoğan ile aynı gün ABD'de olacak

CHP lideri, Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Kurulu Toplantısı'na katılmak 24 Eylül'de New York'a gidiyor. Aynı tarihte Cumhurbaşkanı Erdoğan da BM Genel Kurulu'na hitap edecek. CHP Gene...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Eda Ece'den Aslı Enver'in kızı Elay ile paylaşım

Aslı Enver'in minik kızı Elay, Eda Ece'yi yeni markasının ofisinde ziyaret etti. Ece o andan bir kareyi sosyal medya hesabından paylaştı. Basketbolcu Buğrahan Tuncer ile uzun yıllardır de...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sonbahar geldi hastalık sezonu açıldı!

Okulların açılması ve sonbaharın gelişiyle birlikte ishal vakaları da hızla artıyor! Özellikle bebeklerde ve çocuklarda tehlikeli olabilecek bu salgın, 6-8 defadan fazla dışkılama, yüksek ateş, su ve kilo kaybı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Ebeveynlerin bu belirtileri ciddiye alarak önlem alması hayati önem taşıyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR