Yukarı
412095

ABD topraklarında yaşanan en büyük ve en yıkıcı kasırgalar hangileridir?

24 Eylül 2024 14:22

Kasırga nöbeti (hurricane watch), ABD'de Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) gibi hava durumu yetkilileri tarafından, kasırga kuvvetindeki rüzgarların belirli bir bölgeye ulaşma olasılığı olduğunda verilen resmi bir uyarıdır. Bu uyarı, genellikle 48 saat içinde kasırga koşullarının ortaya çıkabileceğini bildirir.

Kasırga uyarıları, halkın güvenliği için kritik öneme sahiptir, çünkü bireyler, topluluklar ve yerel yetkililer, bu uyarılar sayesinde mülklerini güvence altına alabilir, acil durum malzemeleri stoklayabilir ve olası tahliye planları yapabilir. Kasırga nöbetinin (hurricane watch) amacı, yaralanma, can kaybı ve maddi hasar riskini azaltmaktır.

Bir kasırga nöbeti, kasırga koşullarının olasılığını işaret ederken, bir kasırga ikazı, kasırga koşullarının gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu gösterir. Kasırga nöbeti durumuna geçildiğinde, kasırganın oluşabileceği ve vatandaşların durumu yakından izlemeleri gerektiği anlamına gelir. Kasırga ikazı ise, kasırga kuvvetindeki rüzgarların genellikle 36 saat içinde beklenmesi anlamına gelir ve bu durumda hazırlıkların hemen tamamlanması gerekir.

ABD'Yİ VURAN EN BÜYÜK VE YIKICI KASIRGALAR

ABD, tarih boyunca bazı en güçlü ve yıkıcı kasırgalara tanıklık etmiştir. Bu fırtınalar, sadece altyapıya büyük zarar vermekle kalmamış, milyonlarca insanın hayatını da derinden etkilemiştir. İşte ABD topraklarına vurmuş en önemli kasırgalar:

Katrina Kasırgası (2005)

Katrina Kasırgası, ABD'yi vuran en yıkıcı kasırgalardan biri olarak tarihe geçmiştir. Ağustos 2005'te New Orleans, Louisiana başta olmak üzere birçok bölgeyi harap eden bu Kategori 5 kasırgası, şehrin set sistemini aşarak büyük çaplı sel felaketine neden olmuştur. 1.800’den fazla kişinin hayatını kaybettiği bu kasırga, 125 milyar doları aşan maddi hasarla, ABD tarihinin en maliyetli kasırgası olmuştur.

Harvey Kasırgası (2017)

Harvey Kasırgası, Ağustos 2017'de Teksas’a Kategori 4 kasırgası olarak karaya çıktı ve özellikle Houston ve çevresinde görülmemiş seviyede yağışlara neden oldu. Bazı bölgelerde 60 inçten fazla yağış bırakan Harvey, ABD’nin kara topraklarında kaydedilen en büyük yağış miktarını getirdi. Harvey, yaklaşık 30.000 kişinin yerinden olmasına ve 125 milyar doları aşan zararlar yaratmasına yol açtı.

Andrew Kasırgası (1992)

Andrew Kasırgası, Ağustos 1992'de Güney Florida’yı vurarak büyük yıkıma neden oldu. 165 mph hıza ulaşan rüzgarlarıyla Kategori 5 kasırgası olan Andrew, on binlerce insanı evsiz bıraktı ve 27 milyar dolar zarara neden oldu. Florida tarihinin en güçlü kasırgalarından biri olarak bilinir.

Sandy Kasırgası (2012)

Sandy Kasırgası, Ekim 2012'de Kategori 1 kasırgasına düşmüş olmasına rağmen, devasa boyutu nedeniyle büyük bir yıkıma neden oldu. New York ve New Jersey başta olmak üzere ABD’nin kuzeydoğu kıyılarını etkileyen Sandy, New York şehrinin metro sisteminde büyük çaplı sel baskınlarına ve ciddi altyapı hasarlarına yol açtı. Kasırga, yaklaşık 70 milyar dolar zarara neden oldu ve geniş çaplı bir alanı etkiledi.

Maria Kasırgası (2017)

Maria Kasırgası, Eylül 2017'de Porto Riko'yu vurarak Kategori 5 kasırgası olarak tarihe geçti. 155 mph rüzgar hızına ulaşan Maria, adanın büyük bir bölümünde elektrik kesintilerine ve altyapı çöküşlerine neden oldu. Kasırganın ölüm oranı hala tartışmalı olsa da, tahminlere göre 3.000'den fazla kişi hayatını kaybetti. 90 milyar dolar zarara neden olan Maria, ABD’nin en yıkıcı kasırgalarından biri olarak bilinir.

BİR KASIRGA NÖBETİ SIRASINDA NASIL HAZIRLIK YAPILIR?

Bir kasırga nöbetine geçildiğinde verildiğinde, güvenliğiniz için gerekli hazırlıkları yapmak önemlidir. İşte atmanız gereken bazı adımlar:

Güncel Bilgileri Takip Edin: Yerel haber kanalları, hava durumu uygulamaları ve Ulusal Kasırga Merkezi’nden gelen resmi uyarıları takip edin.

Acil Durum Malzemeleri Hazırlayın: Su, bozulmayan yiyecekler, piller, fener ve ilk yardım çantası gibi malzemeleri stoklayın.

Mülkü Güvenceye Alın: Dışarıdaki eşyaları içeri alın, pencereleri kapatın veya koruyun ve potansiyel tehlikeleri ortadan kaldırın.

Tahliye Planı Yapın: Tahliye yollarını öğrenin ve aracınızın yakıtının dolu olduğundan emin olun.

Bilgilendirme ve İletişim: Telefonunuzu şarjlı tutun ve yedek batarya veya güç kaynağı bulundurun.

KASIRGA NÖBETİ İLE KASIRGA İKAZI ARASINDAKİ FARK

Bir kasırga nöbeti , etkilenen bölgelerde yaşayanların kasırga ihtimaline karşı hazırlıklı olmasına olanak tanır. Kasırga uyarıları sayesinde hayat kurtarıcı önlemler almak mümkün olur.

Katrina, Harvey ve Sandy gibi kasırgalar, doğanın yıkıcı gücünü hatırlatırken, kasırga uyarılarının ne kadar önemli olduğunu gösterir. Kasırga nöbeti ile ikaz arasındaki farkı anlamak ve ABD topraklarını vuran en büyük kasırgaları bilmek, hazırlıklı olmanın önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Rus bombardıman uçakları, ABD yakınlarında görüldü

Rusya'nın iki adet stratejik bombardıman uçağı, ABD'nin Alaska eyaleti yakınlarında uçtu. Rusya, uçuşların uluslararası kurallara uygun olarak gerçekleştiğini belirtti. Rusya’nın 2 adet T...

Vladimir Putin'in 'yenilmez Şeytan'ı havada patladı

Rusya'nın sık sık "Dakikalar içinde Avrupa'yı vururuz" tehditleriyle gündeme gelen, Putin’in "yenilmez" diye tanımladığı Satan II füzeleri son denemelerde başarısız oldu. Rusya lideri Vla...


Joe Biden ABD başkanı olarak son kez BM Genel Kurulu'na hitap edecek

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın Rusya'yı püskürtme çabaları ve Ortadoğu'da tırmanan gerilimin yarattığı zorluklarla yüzleşmeye devam ederken bugün Birleşmiş Milletler'de ABD başkanı ol...

Hizbullah, İsrail'in kuzeyine füze yağdırdı

Hizbullah, İsrail'in kuzeyinde iki askeri havaalanı, bir üs ve bir patlayıcı fabrikasını hedef alan 6 füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Hizbullah'ın Telegram hesabından yapılan a...


Esad'dan Hakan Fidan'ı protesto eden Suriyeliye ödül gibi atama

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Arap Birliği toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı protesto eden Suriye heyetinin önemli isimlerinden Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad’ı ...

Suriye lideri Esad, yeni kabineyi atadı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Gazi el Celili başbakanlığındaki yeni hükümetin atanmasını öngören kararnameyi imzaladı. Suriye devlet haber ajansı SANA, eski Dışişleri Bakanı Faysal Mi...


Rusya: Kursk Harekatı boyunca 56 sivil öldü

Rusya, Ukrayna ordusunun Kursk bölgesinde 7 haftadır sürdürdüğü saldırılar sonucu 56 sivilin öldüğünü açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Ku...

Erdoğan, New York'ta Yunanistan Başbakanı ile görüşecek

Yunanistan hükümet sözcüsü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis'in Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu kapsamında yarın New York'ta ikili görüşm...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Beren Saat'in yeni filmindeki partneri belli oldu

Beren Saat’in ‘Gizli Dolap’ filmindeki rol arkadaşları belli oldu. Çekimleri bugün başlayacak ve Prime Video’da yayınlanacak yapımda Beren Saat’e Yiğit Özşener ve Furkan Andıç eşlik edece...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bazı çocuklar neden yemek seçer?

İngiltere'de yapılan çalışma için araştırmacılar, 16 aylıktan başlayarak, 3, 5, 7 ve 13 yaşlarındaki bir kısmı tek yumurta diğeri de ayrı yumurta ikizi olmak üzere 2 bin 400 çocuğun aileleri tarafından doldurulan yemek anketi sonuçlarını inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR