Yukarı
413534

Konut satışlarında 21 ayın zirvesi: İşte en çok konut satılan iller...

17 Ekim 2024 10:30

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu. Böylece konut satışları 2022 Aralık'tan bu yana en yüksek düzeyde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Eylül ayı konut satış istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu.

Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 21 bin 314 ile İstanbul, 13 bin 205 ile Ankara ve 7 bin 612 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 74 ile Hakkari, 82 ile Ardahan ve 106 ile Bayburt olarak gerçekleşti.

Konut satışları ocak-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 oranında artarak 947 bin 236 olarak gerçekleşti.

Konut satışı, Eylül 2024

9 AYLIK İPOTEKLİ SATIŞLAR SERT GERİLEDİ

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 87,4 oranında artarak 15 bin 825 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde11,2 olarak gerçekleşti.

Ocak-eylül döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,6 oranında azalarak 92 bin 310 oldu.

Eylül ayında 3 bin 685; ocak-eylül döneminde ise 21 bin 702 ipotekli konut satışı, ilk el olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde diğer konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,8 oranında artarak 125 bin 94 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 88,8 olarak gerçekleşti. Ocak-eylül döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,7 oranında artarak 854 bin 926 oldu.

SIFIR KONUT SATIŞLARI ARTTI

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,1 oranında artarak 44 bin 858 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 31,8 oldu.

İlk el konut satışları ocak-eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,0 oranında artarak 300 bin 879 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ikinci el konut satış sayısı eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,1 oranında artarak 96 bin 61 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 68,2 oldu.

İkinci el konut satışları ocak-eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 oranında artarak 646 bin 357 olarak gerçekleşti.

YABANCIYA SATIŞ DÜŞÜYOR

Yabancılara yapılan konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,0 oranında azalarak 2 bin 22 oldu. Eylül ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,4 olarak gerçekleşti.

Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 783 ile İstanbul, 548 ile Antalya ve 210 ile Mersin oldu.

Yabancılara yapılan konut satışları ocak-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39,1 oranında azalarak 17 bin 90 oldu.

Eylül ayında ülke uyruklarına göre en fazla konut satışı sırasıyla 346 ile Rusya Federasyonu, 163 ile İran ve 139 ile Irak vatandaşlarına yapıldı.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Cevdet Yılmaz 2025 bütçesinin detaylarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin rakamsal detayları açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı merkezi yönetim bütçe ba...

Beklenen faiz kararı geldi! Dolar - euro kaç TL?

Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada döviz kurlarında son durum... Döviz kurları, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı sonrası yatay seyretti Dola...


UniCredit yüzlerce kişiyi işten çıkaracak

Fabi olarak da bilinen sendika, İtalya'nın en büyük ikinci kredi kuruluşunun 1.000 çalışanın gönüllü olarak işten çıkarılmasını ve 500 yeni istihdam yaratılmasını kabul ettiğini söyledi. ...

'En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çıkarılsın' çağrısı

Ömer Fethi Gürer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'deki emeklilik sisteminde ciddi sorunlar olduğunu dile getirdi. 2024'ün "emekliler yılı" ilan edildiğini hatırlatan Gü...


Borsa İstanbul güne negatif başladı

"Borsa İstanbul 100 Endeksi 'nde bugün 9020 öncelikli direnç noktası olurken bu seviyenin aşılması ve yukarı yönlü hareketliliğin devam etmesi durumunda 9084 ve 9205 seviyeleri direnç nok...

Petrol fiyatları yükselişe geçti

Petrol fiyatları bu ay, dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birini tedarik eden Orta Doğu'daki çatışmaya ilişkin endişelerin artan düşüş sinyallerini dengelenmesiyle sarsıldı. Uluslararas...


Yabancı girişi olan BIST hisseleri

İş Yatırım tarafından hazırlanan yabancı yatırımcı bazlı hisse senetlerinde günlük yabancı oranları tablosunda en çok artan ve en çok azalan hisseler yer aldı. İşte yabancı yatırımcıların...

Finansal kuruluşlara 3,18 milyar TL ceza

Ticaret Bakanlığı Müfettişlerince yapılan denetimlerde, finansal kuruluşlarca EFT, havale, FAST, kıymetli maden ve uluslararası fon transferi, başka finans kuruluşlarının ATM kullanımı, k...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hira hastanelik oldu! Demet Akalın apar topar İstanbul'a döndü

Şarkıcı Demet Akalın'ın kızı Hira'nın okulda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hazırlıkları sırasında el bilekleri kırıldı. Paris'te olan Akalın apar topar Türkiye'ye döndü. Eşi Okan Kurt ile ta...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Yaşlanmayı geciktirecek yöntem...

İnsan Hücresi Atlası projesi kapsamında bilim insanları laboratuvar ortamında az miktarda insan cildi üretmeyi başardı. Biyoloji dalında dünyanın en iddialı araştırma programlarından İnsan Hücresi Atlası projesi kapsamında, insan bedeninin kök hücreden nasıl deri hücreleri ürettiği keşfedildi. Bilim insanları laboratuvar ortamında az miktarda insan cildi üretmeyi başardı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR