Yukarı
413543

Ara Güler aramızdan ayrılalı altı yıl oldu

17 Ekim 2024 12:32

Hem sokaktaki insanın hem dünyaca ünlü isimlerin fotoğrafını çekti. Türkiye'nin görsel hafızasının oluşmasına büyük katkıda bulundu. Kendine "sanatçı" değil "foto muhabiri" denmesini isteyen Ara Güler aramızdan ayrılalı altı yıl oldu.

Asıl adı Mıgırdıç Ara Derderyan olan Ara Güler 16 Ağustos 1928'de dünyaya geldi. Usta fotoğrafçının ailesi 1934'teki Soyadı Kanunu ile Güler soyadını aldı. 

Beyoğlu'nda yaşamını sürdüren, ilk eğitimini evdeki bakıcı ve dadılar gözetiminde alan Güler, Mıhitaryan Manastır Mektebi (Pangaltı Lisesi), Galatasaray Lisesi ile Getronagan Ermeni Lisesi'nde eğitim gördü. 

Güler, babasının 1940'ta aldığı ilk fotoğraf makinesiyle fotoğraf ve gazeteciliğe olan ilgisini keşfetti.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde açılan Gazetecilik Enstitüsü'ne kaydolan Güler, Türkiye'de farklı gazetelerde çalıştı. 

Güler, gerçek anlamda muhabirlik deneyimini 1950'de dönemin önde gelen gazetelerinden Yeni İstanbul'da yaşadı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun olan Güler, askerliğini yaptıktan sonra bir süre Hürriyet gazetesinde de muhabir olarak çalıştı, daha sonra yayın hayatına yeni başlayan Hayat Dergisi'ne geçti. Kısa süre sonra derginin fotoğraf şefliğini üstlenen Güler, aynı yıl Amerikan Medya Fotoğrafçıları Derneğine tek Türk üye olarak kabul edildi. 

DÜNYANIN EN İYİ 7 FOTOĞRAFÇISINDAN BİRİ

Daha sonra 1958'de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin Yakın Doğu foto muhabirliği görevini yürüten Güler, 1953'te Henri Cartier Bresson ile tanışıp Paris Magnum Ajansı'na katıldı.

İngiltere'de yayımlanan Photography Annual Antolojisi, Güler'i Dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanıttı. 

1940-1945 ve 1951-1955 dönemi Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill’i çekti.

Duayen foto muhabirinin 1960 ihtilali ve ardından 1964'te yapılan Kıbrıs Harekatı nedeniyle çektiği fotoğraflar üyesi olduğu uluslararası dergi ve ajanslar aracılığıyla bütün dünyaya servis edildi. 

Güler, 1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen Master of Leica unvanını kazandı. İsviçre'de çıkan Kamera dergisi kendisine özel bir sayı ayırdı. 

Dünya genelinde, 1970'li yıllarda adını sıkça duyurmaya başlayan Güler, yurt içi ve dışında röportajlar yaparken diğer yandan farklı platformlarda fotoğrafları kullanılmaya devam etti. 

Güler, 1970'de, Almanya'da Turkey adında fotoğraf albümü yayımladı. 1971'de Lord Kinross'un Hagia-Sophia (Ayasofya) kitabının fotoğraflarını çeken Güler, yine Skira Yayınevince Pablo Picasso'nun 90. yaş günü için yayımlanan Picasso Metamorphose et unite adlı kitap için ünlü İspanyol ressamın foto-röportajını da yaptı. 

Picasso'nun 90'ıncı yaş günü için foto röportaj yaptı.

Usta isim, 1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalında birinci oldu. 

Fotoğraflarının bir kısmı 1980'de Karacan Yayıncılığı'n Fotoğraflar adlı kitabında basılan Güler için 1989'da Ara Güler'in Sinemacıları kitabı basıldı. 

Çektiği karelerle anı ölümsüzleştiren Güler, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Kemal Tahir, , Orhan Kemal, İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali ile Picasso gibi birçok ünlü kişiyle röportajlar yaptı ve onların fotoğraflarını çekti. 

Güler'in kadrajından Marlon Brando

Yaşamına birçok kareyi sığdıran ve dünyaya iz bırakan Güler, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede, 17 Ekim 2018'de 90 yaşında vefat etti. 

Usta foto muhabirinin cenazesi, Şişli Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi. 

Güler'in objektifinden Yaşar Kemal

Ara Güler'in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplık'ta, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde, Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu ve Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo Museum'da bulunuyor. 

Arşivinde 2 milyonu aşkın fotoğraf bulunan Ara Güler'in ödülleri arasında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü de yer alıyor.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Müzik ruhun gıdası çıktı... Demans hastalarında şaşırtan etki

İngiltere'de yapılan bir araştırma, müzik dinlemenin demans hastalarının kaygılarını azalttığını ortaya koydu. Cambridge Müzik Terapisi Araştırma Enstitüsü'ndeki akademisyenler, müziğin r...

Şoke eden ölüm! Liam Payne hayatını kaybetti

One Direction grubuyla tanınan, daha sonra diğer üyeler gibi yoluna yalnız devam eden Liam Payne hayatını kaybetti. 31 yaşındaki ünlü yıldızın ölümü müzik dünyasında şok etkisi yarattı......


Mücevher koleksiyonu müzayedede rekor kırdı

Ünlü şarkıcı Dame Shirley Bassey'nin mücevher koleksiyonu, Paris'te düzenlenen bir müzayedede 2,2 milyon Euro'ya alıcı buldu. Müzayedede yer alan parçalardan biri bin 500 - 3 bin euro fiy...

Eskişehir tarihinin bilinmeyenlerine ışık tutan keşif!

Eskişehir'deki Karacahisar Kalesi'nde yapılan kazılarda, Osmanlı Devleti'nin önemli padişahlarından I. Murad dönemine ait, ramazan ayı için özel olarak basılmış bronz sikkeler gün yüzüne ...


Bilinmeyen bir fil türü keşfedildi

Hindistan'ın Keşmir Vadisi'nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan dev bir fil kafatası, bilim dünyasını heyecanlandırdı. Yaklaşık 300 bin ila 400 bin yıl öncesine tarihlenen bu fosil, fil...

Joker gişede fena çakıldı

2019 yapımı Joker filminin devamı niteliğindeki yapım, açılış haftasında ABD’de 38 milyon dolar hasılat elde etmiş ve 50-70 milyon dolarlık tahminlerin çok altında kalmıştı. İkinci hafta ...


Kraliçe Elizabeth'i indirdiler

İngiltere Başbakanlık konutu 10 Downing Street’te, Kraliçe I. Elizabeth ve Sir Walter Raleigh’in portrelerinin yerini Portekizli ressam Paula Rego’nun iki eseri aldı. The Telegraph’a göre...

Gemlik'te Film Festivali başlıyor

Festivalin ikinci gününde jüri üyeleri ve kısa film yönetmenleriyle yapılacak atölye çalışması, Menderes Samancılar’ın “Yanmış Orman Kokusu” kitabının imza etkinliği ve Altan Erkekli’nin ...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hira hastanelik oldu! Demet Akalın apar topar İstanbul'a döndü

Şarkıcı Demet Akalın'ın kızı Hira'nın okulda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hazırlıkları sırasında el bilekleri kırıldı. Paris'te olan Akalın apar topar Türkiye'ye döndü. Eşi Okan Kurt ile ta...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Yaşlanmayı geciktirecek yöntem...

İnsan Hücresi Atlası projesi kapsamında bilim insanları laboratuvar ortamında az miktarda insan cildi üretmeyi başardı. Biyoloji dalında dünyanın en iddialı araştırma programlarından İnsan Hücresi Atlası projesi kapsamında, insan bedeninin kök hücreden nasıl deri hücreleri ürettiği keşfedildi. Bilim insanları laboratuvar ortamında az miktarda insan cildi üretmeyi başardı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR