DİSK-AR: Yoksulun gıda enflasyonu yüzde 86,2
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon verilerinde gıda enflasyonunun yüzde 48,57 olarak açıklandığını ancak en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonun yüzde 86,2 olduğunu kaydetti. DİSK-AR ayrıca yüzde 44 olarak açıklanan resmi yıl sonu enflasyon hedefinin tutmasının imkansız olduğunu kaydetti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Kasımda tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim bir önceki aya göre yüzde 2,24, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,09 oldu.
TÜİK verilerine göre eylül ayında aylık gıda fiyatları yüzde 5,10 olarak gerçekleşirken yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 48,57 oldu.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), enflasyon verilerinin ardından yaptığı Enflasyon çok yüksek, yoksulun enflasyonu daha da yüksek! başlığıyla yaptığı açıklamada, "Resmi gıda enflasyonu yüzde 48,57 iken dar gelirlinin gıda enflasyonu 86,2!" ifadelerine yer verdi.
ZENGİNİN ENFLASYONU YÜZDE 34, YOKSULUN YÜZDE 86
DİSK-AR, "TÜİK, Kasım 2024 döneminde gıda enflasyonunu yüzde 48,57 olarak açıkladı. Ancak bu enflasyon halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzak bir oran" ifadelerine yer vererek TÜİK verilerinden yaptığı hesaplamalara ilişkin şu verileri paylaştı:
"* DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 67 oldu.
*Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 54,2 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 67,8 ve en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 86,2 olarak gerçekleşti.
* Son bir yıllık seriye baktığımızda ortalama resmi enflasyon ile en yoksul kesimin enflasyonu arasında ciddi bir fark olduğu ortaya çıkıyor.
* Yüksek gelir gruplarının daha düşük gıda enflasyonu hissettiği görülüyor. Dördüncü (yüksek) yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 47,3 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 34,1 oldu.
* Böylece en yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 86,2 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 34 düzeyinde kaldı.
* Bu durum enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor."
GIDA ENFLASYONU, GENEL ENFLASYONU SOLLADI
2005 ve 2024 verilerinin karşılaştırıldığı açıklamada son yıllarda gıda enflasyonu ile genel enflasyon arasındaki farkın açılmaya başladığı belirtilerek şunlar kaydedildi:
"* TÜFE ve gıda fiyatları endeksi artmaya devam ediyor. 2005 Kasım’da 122 olan TÜFE endeksi, Kasım 2024’te 2657’ye yükseldi.
* 2005 Kasım’da 116 olan gıda fiyatları endeksi ise 2024 Kasım’da 3792’ye yükseldi.
* Kasım 2005’te yüzde 7,6 olan yıllık enflasyon oranı Kasım 2024’te yüzde 47,09 oldu.
* Kasım 2005’te yüzde 5,7 olan yıllık gıda enflasyonu ise Kasım 2024’te yüzde 48,5’e yükseldi.
* Öte yandan son yıllarda gıda enflasyonu ile genel enflasyon arasındaki fark açılmaya başladı. Kasım 2005’te TÜFE’yle benzer seyreden gıda fiyatları endeksi Kasım 2024’te TÜFE’nin 1135 puan üstüne çıktı."
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Bu tünelin sonu karanlık
Yap-işlet-devret sistemiyle inşa edilen köprü ve tüneller, geçiş garantisi aşılsa bile Hazine’ye yük oluyor. Avrasya Tüneli’nin 8. yılında şirkete verilen garanti araç sayısının tutturulm...
Mopaş’ın halka arz başvurusuna onay çıktı
İnfo Yatırım liderliğinde gerçekleşecek halka arz işleminde, şirket sermayesinin yüzde 21’lik kısmının talep toplama yöntemiyle satışa sunulması planlanıyor.
Şimşek: Enflasyonla mücadeleyi gıda, konut ve enerji yönlü sağlayacağız
Bakan Şimşek, enflasyon beklentilerindeki gerilemeye dair yaptığı açıklamada, “Enflasyonla mücadeleyi gıda, konut ve enerji gibi alanlarda atacağımız arz yönlü adımlarla da destekleyeceği...
Büyük ekonomik krizi bilen milyarderden 3 kelimelik uyarı
25 yıl önce dot-com balonuyla başlayan 2008 ekonomik krizinin temellerini önceden tahmin eden milyarder yatırımcı Howard Marks, piyasada uyarı işaretleri belirdiğine dikkat çekerek üç kel...
İhracatçıya 8 bin 500 yeşil pasaport: Rekabet gücü artıracak
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ‘İhracatta 2025 Yılı Eylem Planı'nın açıklandığı toplantıda 8 bin 500 yeni ihracatçıya yeşil pasaport verileceği açıklamıştı. İş dünyası yeşil pasaport uygulama...
GSS borçlularının sağlık hizmeti süresi uzatıldı
Cumhurbaşkanı kararıyla, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi borçlularının, devlet ve üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alabilme hakkı bir yıl daha uzatıldı. 31 Aralık 2024'e kadar...
Gram altın rekora doymuyor
Ons altın, bu yıl ABD'de faiz oranı indirimlerine dair beklentilerin hareketlenmesiyle yukarı yönlü seyrederken, gram altın 2 gündür rekor üstüne rekor kırdı. Bu hafta ABD tarafında açıkl...
Deutsche Bank açıkladı: Dolar/TL sene sonu ne kadar olacak?
Alman bankacılık devi Deutsche Bank analistleri yıl sonu dolar/TL ve enflasyon beklentilerini paylaştı. Doların yıl sonunda 43 lira olabileceği beklenirken, enflasyonun ise yüzde 28 olaca...
ABD'li devden faiz ve enflasyon tahmini
Goldman Sachs, 2025 yılı faiz ve enflasyon tahminini açıklarken, Türk bankalarına yönelik yatırım tavsiyelerini ve öngörülerini açıkladı. Goldman Sachs, bugün yayımladığı raporda, 2025 yı...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Yalı Çapkını Dizisinde Yolun Sonu : Final Tarihi Netleşti
Yalı Çapkını dizisi ne zaman sona erecek belli oldu. Afra Saraçoğlu (Seyran) ve Mert Ramazan Demir'in (Ferit) başrollerini paylaştığı, Star TV'de üçüncü sezonuyla ekranlarda olan 'Yalı Ça...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Covid-19 aşıları bunama yapar mı?
Covid aşılarının beyin sağlığına etkilerinin vatandaşların kafasını meşgul eden, sosyal medyada sıkça tartışılan ve bilimsel araştırmaların da dikkatle incelediği bir konu olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, ‘’Bizlere sık sık bu aşıların demansa yani bunamaya neden olup, olmadığı soruluyor’’ dedi ve konuyla ilgili bilimsel veriler eşliğinde şu açıklamaları yaptı:
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.