Fethiye Kalesi'nde şaşırtıcı keşif: 2 bin 600 yıllık tarih ortaya çıktı
Muğla'nın Fethiye Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 2.600 yıllık heykel başı, seramik kaplar, takılar ve iskeletler, antik kalenin tarihine ışık tutuyor. Laboratuvar incelemeleriyle geçmişin sırları çözülüyor.
İlçenin Kesikkapı Mahallesi'ndeki kalede Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde 3 yıl önce başlatılan kazı çalışması, Muğla Valiliği, Kaymakamlık, Fethiye Belediyesi ve Fethiye Müzesi iş birliğiyle sürüyor.
Prof. Dr. Kadir Pektaş'ın bilimsel sorumluluğunda süren kazıda, son olarak ortaya çıkan heykel başının yanı sıra çok sayıda takı, ok ucu, seramik kaplar, sikkeler ve iskeletler bulundu.
Kazı evinde kurulan laboratuvarda, alanında uzman kişiler tarafından incelenen, restoresi yapılan ve kayda alınan materyaller, kalenin 2 bin 600 yıllık tarihinin aydınlatılmasını sağlıyor.
Fethiye Kalesi Kazısı Bilimsel Sorumlusu Prof. Dr. Kadir Pektaş, 2024'te surların bulunduğu üst kısım ile aşağı kale bölümünde kazı çalışmasının yoğun şekilde sürdüğünü söyledi.
Kazılar sırasında çoğunluğu Menteşeoğulları ve Osmanlı Dönemi'ne ait yapı kalıntılarına ulaşıldığını anlatan Pektaş, "Yüzlerce diyebileceğimiz sikke, seramik, takı veya mezar buluntularına ulaştık. Bu yıl özelikle arkeolojik kazılarda ortaya çıkardığımız mekanların niteliği ve buluntular açısından oldukça verimli bir dönem geride kaldı" dedi.
Pektaş, kazılarda ele geçen materyallerin kale ve kentin tarihi açısından bilgiler sunduğunu vurguladı.
"Fethiye Kalesi Arkaik Döneme kadar tarihleniyor"
İncelemesi süren buluntulardan Fethiye Kalesi'nin varlığının Arkaik Döneme kadar uzandığının anlaşıldığını bildiren Pektaş, şunları kaydetti:
"Buradaki Arkaik dönem bulguları milattan önce 6. yüzyıldan itibaren. Yaklaşık 2 bin 600 yıl öncesi. Kaledeki sikkeler halkın kullandığı sikkelerdir ama Fethiye, Bizans ve Türk devrinde Doğu Akdeniz ticareti için önemli noktalar arasında. Çıkan buluntular, Bizans döneminde başlayıp Menteşe ve Osmanlı döneminde kullanılan kaleden çok önceki dönemlere aittir. Aşağı surlarda tiyatronun ortaya çıkması da bunu gösteriyor. Tiyatro, burada yaşamın olduğunu gösteriyor zaten. Bu eserlerin temizlik, bakım ve onarımları kazı evimizdeki laboratuvarımızda yapılıyor.
Daha sonra kataloglama ve tarihlendirme işlemleri gerçekleştiriliyor. Eserlerin değerlendirilme süreci en az kazı kadar önemli. Bazı buluntular adeta bir lego yapar gibi parça parça birleştiriliyor. Müzede sergilenme değerinde olanlar da arkeoloji müzesine teslim ediliyor. Bu da titiz bir çalışma gerektiriyor. Bulgular, Fethiye tarihinin alt yapısına önemli katkı sağlayan tarihi veri olmasının yanı sıra görselliği ile de ilçemiz için önemli bir değer oluşturuyor."
Pektaş, Geleceğe Miras Projesi ile gelen ödenek sayesinde kaledeki çalışmaların hızlanarak sürdüğünü dile getirdi.
Fethiye Kalesi'nin arkeolojik alt yapısının ortaya çıkarılmasının ardından rölöve ve restorasyon projeleriyle de bir çevre düzenlemesi yapılması hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Pektaş, "Şehrin içinde bir arkeolojik alandan, kaleden bahsediyoruz. Bölgenin sergilenebilir duruma getirilmesi, zaten güçlü olan turizm potansiyelini çok daha artıracaktır. Buranın yaz turizminin yanı sıra kışın ve başka zamanlarda da ilgi odağı haline geleceğini şimdiden söyleyebilirim. Halkın ilgisi de bunu bize gösteriyor. Çalışmalar tamamlandığında güvenli şekilde bölge gezilip görülebilir hale gelecek" değerlendirmesinde bulundu.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
İzmirlilerle buluşacaklar
Didem ve Sinem Balık, 21 Aralık Cumartesi günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde, çok dilli ve çok kültürlü repertuarlarıyla İzmirli müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak. Opera ...
Ayvalık açıklarında 1500 yıllık ticaret gemisi batığı bulundu
Balıkesir’in Ayvalık açıklarında, "Türk Batık Envanteri Projesi: Mavi Miras" kapsamında yapılan araştırmalarda, 1500 yıllık bir ticaret gemisi batığı keşfedildi. Kültür ve Turizm Bakanlığ...
Pompeiopolis Antik Kenti'nde iki Afrodit heykeli gün yüzüne çıkarıldı
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yer alan Pompeiopolis Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik kazılarda iki Afrodit heykeli keşfedildi. Bu eşsiz buluntular, antik kentin tarihine ışık tutarke...
Handan Hemşire'nin hayatı dizi oluyor
Gerçek bir yaşam öyküsünden uyarlanan "Handan" dizisi, sahte bir kimlik altında yıllarca hemşirelik yapan ve ölümünden sonra büyük bir sır ortaya çıkan Handan Hemşire’nin etkileyici hikây...
İnsan hakları mercek altında
“İnsan Hakları-Olanlar Olmayanlar” sergisi 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde Bulgur Palas’ta açıldı. Birbirinden çarpıcı fotoğrafların yer aldığı sergi; herkesi, insan hakları kavramının g...
Yeşilçam'ın babacan oyuncusu: Hulusi Kentmen
Yaşamı boyunca "Adile Teyze", "Delisin", "Ah Nerede", "Sev Kardeşim" ve "Sosyete Şakir"in de aralarında bulunduğu 500'e yakın filmde rol alan usta oyuncu Hulusi Kentmen, vefatının 31. yıl...
La Casa de Papel'in Berlin'i Pedro Alonso Papel’in yeni reklam yüzü oldu!
Türkiye’nin önde gelen fintek şirketlerinden Papel yeni reklam yüzünü, düzenlediği Papel Fest’te açıkladı. Ünlü İspanyol oyuncu Pedro Alonso şirketin yeni reklam yüzü oldu.
Cemal Hünal'dan 'Issız Adam' hayranlarını şaşırtacak itiraf
'Issız Adam' filmiyle tanınan Cemal Hünal, ir magazin dergisine kapak oldu. Filmin yönetmeni Çağan Irmak ile ilgili anısını anlattı. Oyuncu Cemal Hünal bir magazin dergisinin Aralık sayıs...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Bergüzar Korel: Yüreğime indi, herkes bana bu fotoğrafı yollamaya başladı
Yapay zekayla oluşturulan erkek halini gören oyuncu Bergüzar Korel, "Herkes bana bu fotoğrafı yollamaya başladı. Hacklendim sandım, küçük çaplı bir panik atak geçirdim" dedi. Instagram'da...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Uyurken hayati tehlike: Uyku apnesi kalbinizi nasıl etkiliyor?
Uyku apnesi, solunumun uyku sırasında durmasıyla karakterize bir bozukluk olup, tedavi edilmediğinde kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir. Doç. Dr. Figen Özdoğan Yavlal, uyku apnesi hakkında bilinmesi gerekenleri ve tedavi edilmemesinin yol açtığı riskleri açıkladı.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.