Ayvalık açıklarında 1500 yıllık ticaret gemisi batığı bulundu
Balıkesir’in Ayvalık açıklarında, "Türk Batık Envanteri Projesi: Mavi Miras" kapsamında yapılan araştırmalarda, 1500 yıllık bir ticaret gemisi batığı keşfedildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Kültür Mirası ve Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezince (SUDEMER), Doç. Dr. Harun Özdaş başkanlığında Ayvalık açıklarının su altı kültür mirası haritalandı.
Türk bilim insanlarınca tasarlanan ve yerli imkanlarla üretilen robotik sualtı araçlarıyla yapılan araştırmalarda, SUDEMER Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nilhan Kızıldağ'ın koordinatörlüğünde ilçenin 2,5 mil açıklarında, milattan sonra 5. yüzyıl sonuna tarihlenen gemi batığı tespit edildi.
Yaklaşık 10 bin seramik tabağın bulunduğu batığın, "Ege ve Akdeniz'de bulunan en büyük tabak batığı" olduğu ifade edildi. Ege ve Akdeniz kıyılarında tabak ticaretini gösteren buluntunun, açık denizde olmasından dolayı çok iyi korunduğu belirtildi.
Kuzey Afrika ya da Kıbrıs'tan İstanbul'a yola çıktığı düşünülüyor
SUDEMER Müdürü Doç. Dr. Harun Özdaş, Mavi Miras Sualtı Araştırma Projesi kapsamında bu yıl yoğunluğu Kuzey Ege'ye verdiklerini söyledi.
Su altı kültür mirasının coğrafi bilgi sistemini oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Özdaş, Ayvalık açıklarında sonar teknolojisiyle akustik haritalama çalışması gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Özdaş, 43 metre derinlikte bazı anomaliler tespit ettiklerini anlatarak, şu bilgileri verdi:
"Yüksek teknoloji cihazlarımızla bu anomalilere dalışlar yaptık ve batığın yerini tespit ettik. Bu keşif, gelişmiş robotik sistemlerimiz sayesinde oldu çünkü kıyıdan yaklaşık 2,5 mil açıkta 43 metre derinlikte. Standart dalışlarla bulunabilecek bir coğrafyanın dışındaki alanda büyük yığınla karşılaştık. Bu yığının özelliği de bizim genelde çalışmalarımızda tespit ettiğimiz amforalardan değil, her biri yaklaşık 15-20 kümeler halinde, iç içe geçmiş tabaklardan oluşması. Bugüne kadar Ege ve Akdeniz'de bilinen en büyük tabak batığını bulduk. İlk belirlemelere göre, geminin Kuzey Afrika ya da Kıbrıs'tan geldiğini düşünüyoruz. Ayvalık açıklarında olasılıkla bir fırtına sonrasında batmış bir gemi."
Geminin yaklaşık 15 metre uzunlukta, 9 metre genişlikte olduğunu vurgulayan Özdaş, az miktarda amforaya da rastladıklarını belirtti.
Doç. Dr. Harun Özdaş, bugüne kadar Kıbrıs, Kuzey Afrika, Mısır, Suriye'de üretilen seramiklerin Anadolu'ya, Yunanistan ya da İtalya'ya götürüldüğünün bilindiğini fakat bunların ticaretine ilişkin su altında çok net buluntuya rastlanmadığını dile getirdi.
"Müze açacak sayıda buluntuya ulaştık"
Özdaş, tabakların 5-6 farklı biçimde olduğuna değinerek, şunları söyledi:
"30 yıldır Türk denizlerinde yaptığımız çalışmalarda böyle büyük zenginliğe ulaşmak, bizim için büyük mutluluk kaynağı oluşturdu. Geminin ana kargosunu tabaklar oluşturuyormuş. Fotogrametrik çalışmalar bize yüzeyde 10 bin tane tabak olduğunu gösterdi. Bu batıklar bizim için büyük önem arz ediyor. Bu batığın en büyük özelliklerinden bir tanesi bugüne kadar dokunulmamış olması, el değmemiş bir batık korunmuş. Çeşitlilik ve buluntu adeti açısından baktığınızda çok büyük koleksiyonu barındırmakta. Konu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile paylaşıldı. 2025 yılında ayrı çalışma yapılması mümkün gibi görünüyor. Yani müze açacak sayıda buluntuya ulaştık."
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
İzmirlilerle buluşacaklar
Didem ve Sinem Balık, 21 Aralık Cumartesi günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde, çok dilli ve çok kültürlü repertuarlarıyla İzmirli müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak. Opera ...
Pompeiopolis Antik Kenti'nde iki Afrodit heykeli gün yüzüne çıkarıldı
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yer alan Pompeiopolis Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik kazılarda iki Afrodit heykeli keşfedildi. Bu eşsiz buluntular, antik kentin tarihine ışık tutarke...
Handan Hemşire'nin hayatı dizi oluyor
Gerçek bir yaşam öyküsünden uyarlanan "Handan" dizisi, sahte bir kimlik altında yıllarca hemşirelik yapan ve ölümünden sonra büyük bir sır ortaya çıkan Handan Hemşire’nin etkileyici hikây...
İnsan hakları mercek altında
“İnsan Hakları-Olanlar Olmayanlar” sergisi 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde Bulgur Palas’ta açıldı. Birbirinden çarpıcı fotoğrafların yer aldığı sergi; herkesi, insan hakları kavramının g...
Yeşilçam'ın babacan oyuncusu: Hulusi Kentmen
Yaşamı boyunca "Adile Teyze", "Delisin", "Ah Nerede", "Sev Kardeşim" ve "Sosyete Şakir"in de aralarında bulunduğu 500'e yakın filmde rol alan usta oyuncu Hulusi Kentmen, vefatının 31. yıl...
Fethiye Kalesi'nde şaşırtıcı keşif: 2 bin 600 yıllık tarih ortaya çıktı
Muğla'nın Fethiye Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 2.600 yıllık heykel başı, seramik kaplar, takılar ve iskeletler, antik kalenin tarihine ışık tutuyor. Laboratuv...
La Casa de Papel'in Berlin'i Pedro Alonso Papel’in yeni reklam yüzü oldu!
Türkiye’nin önde gelen fintek şirketlerinden Papel yeni reklam yüzünü, düzenlediği Papel Fest’te açıkladı. Ünlü İspanyol oyuncu Pedro Alonso şirketin yeni reklam yüzü oldu.
Cemal Hünal'dan 'Issız Adam' hayranlarını şaşırtacak itiraf
'Issız Adam' filmiyle tanınan Cemal Hünal, ir magazin dergisine kapak oldu. Filmin yönetmeni Çağan Irmak ile ilgili anısını anlattı. Oyuncu Cemal Hünal bir magazin dergisinin Aralık sayıs...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Bergüzar Korel: Yüreğime indi, herkes bana bu fotoğrafı yollamaya başladı
Yapay zekayla oluşturulan erkek halini gören oyuncu Bergüzar Korel, "Herkes bana bu fotoğrafı yollamaya başladı. Hacklendim sandım, küçük çaplı bir panik atak geçirdim" dedi. Instagram'da...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Uyurken hayati tehlike: Uyku apnesi kalbinizi nasıl etkiliyor?
Uyku apnesi, solunumun uyku sırasında durmasıyla karakterize bir bozukluk olup, tedavi edilmediğinde kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir. Doç. Dr. Figen Özdoğan Yavlal, uyku apnesi hakkında bilinmesi gerekenleri ve tedavi edilmemesinin yol açtığı riskleri açıkladı.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.