Alman şirketler ekonominin geleceği konusunda karamsar
Almanya'da durgun ekonomiye yönelik endişeler artarken, orta ölçekli şirketlerin 2025'te hızlı bir ekonomik gerileme yaşanmasından endişeli olduğu belirtildi.
Alman Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği’nin (BVMW) 1273 şirketle yaptığı ankete göre, ülkede orta ölçekli şirketlerin yüzde 80’i Alman ekonomisinin gelecek yıl daha hızlı küçülmesini bekliyor.
Ankete katılan orta ölçekli şirketlerin yüzde 58'i ekonomide bir gerileme beklerken, her beş orta ölçekli şirketten biri gelecek 12 ay içinde “ekonomik bir krize” hazırlanıyor.
BVMW’nin ankete göre, orta ölçekli şirketler bu yıl satışlarda yüzde 40 düşüş kaydederken, ankete katılımcıların yüzde 40'ı da yeni yılda, önceki yıla göre daha az yatırım yapmak istediklerini belirtti.
Genel ekonomik durumun yanı sıra, Alman küçük ve orta ölçekli şirketler özellikle kalifiye eleman ve iş gücü sıkıntısı konusunda da endişe duyuyor. Bu işletmelerin yüzde 62'si gelecek yıl staj pozisyonlarını dolduramayacaklarından endişe duyuyor.
BVMW Genel Müdürü Christoph Ahlhaus, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Sadece ekonomimiz değil, aynı zamanda toparlanmaya olan güvenimiz de son yıllardaki siyasi gidiş gelişler nedeniyle sarsıldı. Almanya'da siyasi sorumluluk almak isteyen herkes, ekonomimizin yeniden nasıl ilerleyebileceğini tutarlı bir şekilde açıklamalıdır.” ifadelerini kullandı.
ALMAN EKONOMİSİ BÜYÜMEDE GÜÇLÜK ÇEKİYOR
Öte yandan, Almanya'nın halen "kendi ürettiği bürokrasi, kurallar ve prosedürler altında ezildiği" belirtiliyor.
Ülke ekonomisi, "çok az yatırım, çok fazla bürokrasi ve aşırı yüksek lokasyon maliyetleriyle" sıkışırken, iç ve dış siyasi çalkantıların ortasında Avrupa'da ve uluslararası alanda geride kalarak zemin kaybediyor.
Tarihsel olarak küreselleşme ve ucuz enerji girdilerine dayanarak ücretlerin ve yaşam standartlarının yükselmesini sağlayan Alman büyüme modeli yapısal zorluklar ve jeopolitik risklerle karşı karşıya.
Küresel ticarette korumacılık artıp bir taraftan Rusya-Ukrayna Savaşı enerji maliyetlerini yükseltirken, Almanya'nın reel GSYH büyümesi Kovid-19’dan beri G7’de en alt sıralarda yer alıyor.
Ekonomide ABD ve Çin'e ticari bağımlılık, yüksek enerji fiyatları, yatırım harcamalarının yetersizliği ve kötüleşen demografik koşullar gibi zorluklar da ayrı bir sorun teşkil ediyor.
İhracata bağımlı olan ve ülkenin GSYH'nin neredeyse yüzde 30'unu oluşturan Alman sanayisi küresel ekonomideki yavaşlamadan, artan Çin rekabetinden ve Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra yüksek enerji fiyatlarından olumsuz etkileniyor.
Bu arada Alman ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 küçülmesinin ardından yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme kaydederek teknik resesyona girmekten kurtuldu. Ekonomi, bölgedeki diğer ülkelere oranla daha büyük bir rol oynayan imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor.
Yurt dışından gelen yoğun rekabet, sanayideki yavaşlama, artan faiz oranları, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler gibi nedenlerle büyümede zorluk yaşanıyor. Buna ek olarak, ülkede koalisyon hükümetinin kasımda bütçe tartışması nedeniyle dağılması ekonomiyi şubat ayındaki erken seçimlere kadar siyasi belirsizliğe soktu.
Ülke ekonomisi, geçen yıl alışılmışın dışında yüksek düzeydeki enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve faiz oranlarının yüksekliği gibi nedenlerle bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daraldı.
Almanya, böylece G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke oldu.
KÜÇÜLME BEKLENTİSİ
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ticarette korumacılıktan kaynaklanan tehditler, jeopolitik çatışmalar ve yapısal değişim nedeniyle ekonominin bu yıl yüzde 0,2 küçülmesini bekliyor.
Hükümet de ekonomide bu yıl için yüzde 0,2 küçülme öngörüyor. Almanya, bu yıl da küçülürse 2023'te olduğu gibi G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke olacak.
Bu arada ocak ayında yeniden ABD Başkanı olarak yemin edecek olan Donald Trump, seçimi kazanırsa dış ticaret açığını azaltmak ve yerli üretimi desteklemek için gümrük vergilerini önemli ölçüde artıracağını açıklamıştı.
Analistler, Trump'un AB ithalatına gümrük vergileri yoluyla daha fazla korumacı bir politika uygulamasının ihracata dayalı Alman ekonomisi için iyiye işaret olmadığını belirtiyor.
ABD, Alman mallarının en büyük alıcısı konumunda bulunurken ülke, ihracatın yaklaşık yüzde 10'unu ABD'ye yapıyor.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Çin'den ABD'li 28 savunma sanayi şirketine ihracat yasağı
Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "ulusal güvenliği korumak ve silahların yayılmasının önlenmesine yönelik uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla Çinli şirketl...
Euro Bölgesi'nde imalat sanayi aralıkta geriledi
Euro Bölgesi'nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), aralık ayında 0,1 puan düşerek 45,1 puana geriledi. Uluslararası finansal araştırma kuruluşu S&P Global, Euro Bölgesi'...
ABD ekonomisinde 'borç limit' krizi
ABD'de 2025'e kadar askıya alınan borç limitinin yeniden yürürlüğe girmesiyle Washington'daki tartışmaların da tansiyonun yükselmesi bekleniyor. 2025 yılına girerken ABD tarafında aralıkl...
Asya merkez bankaları 2024'ü nasıl geçirdi?
Küresel ekonomiler bir yandan enflasyonla mücadelesini sürdürürken bir yandan da makroekonomik gelişmelere paralel olarak para politikalarını ayarlamaya devam etti. Asya bölgesinin büyük ...
İmalat sanayisinde daralma yavaşlayarak sürüyor
İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) aralıkta 49,1'e yükselerek sektörde daralmanın yavaşlayarak sürdüğüne işaret etti. Üretim, yeni siparişler ve satın alma faaliyetlerind...
Saatler sonra A'dan Z'ye tüm ödemeler değişecek
Milyonlarca vatandaşın gözü, kulağı yarın açıklanacak olan enflasyon verisinde. Aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla beraber, memur ve işçi emeklilerinin maaşı belli olurken kıdem...
Asgari ücret gelmeden zammı geldi: 23,7 milyon TL ceza verildi!
Ticaret Bakanlığı asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte haksız fiyat artışı yapan kafe, restoran ve marketleri denetim altına aldı. Haksız fiyat artışına giden işletmelere son bir haftad...
2025 elektrikli otomobillerin yılı olacak: İşte en dikkat çeken modeller
2025, elektrikli otomobillerin yılı olacak. İçten yanmalı motorlu araçların yerini hızla elektrikli modeller almaya başlıyor ve bu yıl bu dönüşüm daha da hız kazanacak. Elektrikli otomobi...
Altın alım-satımında büyük değişiklik: Yeni yasak bugün başladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın dolandırıcılık ve suç gelirinin aklanmasını önlemek amacıyla hayata geçirdiği kısıtlama, bugün itibarıyla Türkiye'nin tamamında uygulanmaya başladı. MASAK t...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Ünlü çiftin bebeklerine verecekleri isim belli oldu
Evliliklerinde 5 yılı geride bırakan Cansel Elçin ve Zeynep Tuğçe Bayat çiftinin bebeklerine verecekleri isim belli oldu. Çift, oğullarına Atlas adını verecek. 2020 yılında dünya evine gi...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Uyku alışkanlıkları sağlığınızı ele veriyor...
Uyku düzeniniz sadece dinlenmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız hakkında da önemli ipuçları verir. Uzmanlar, bazı uyku alışkanlıklarının ciddi hastalıkların ilk belirtisi olabileceğini vurguluyor.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.