Yukarı
418392

2025 yılında uygulanacak gelir vergisi ve harç tutarları belli oldu

31 Aralık 2024 08:24

1 Ocak itibariyle geçerli olmak üzere pasaport harcı, sürücü belgesi harcı ve motorlu taşıtlar vergisi artırıldı. Ayrıca, engellilere yönelik ÖTV istisnası ve bazı indirim tutarları da yükseltildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği, Harçlar Kanunu Genel Tebliği ve Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığınca 2025 yılında uygulanacak vergi, harç ve diğer maktu tutarlar açıklandı. 2024 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 43,93 olarak gerçekleşmiş ve Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile kasım ayında ilan edilmişti.
Yeniden değerleme oranı ile bazı vergi ve harçlar güncellenirken gelir vergisi tarifesi başta olmak üzere, tarifeler ve mükelleflerin yararlanacağı istisna tutarları da güncellendi.

Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan maktu had ve tutarlar, yeniden değerleme oranında artırıldı.

Yayımlanan tebliğle 2025 yılında uygulanacak gelir vergisi tarifesi belirlendi. Buna göre 2025'te uygulanacak gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 110 bin liradan 158 bin liraya, ikinci dilimi 230 bin liradan 330 bin liraya, üçüncü dilimi 580 bin liradan 800 bin liraya, dördüncü dilim ise 3 milyon liradan 4 milyon 300 bin liraya çıkarıldı.

Ücret geliri elde edenlerde ise 870 bin lira olan üçüncü dilim 1 milyon 200 bin lira olarak uygulanacak. İlk gelir dilimi 158 bin liradan başlayan yeni tarifeye göre ücretliler başta olmak üzere tüm gelir vergisi mükellefleri daha geç üst dilimlerden vergi ödeyecek.
Asgari ücrete yüzde 30 oranında yapılan artış gelir vergisi ve damga vergisi istisnasına da yansıdı, ücretlilerin ödeyeceği vergiyi azalttı. Asgari ücretin vergi dışı olması nedeniyle tüm ücretliler 2025 yılında 47 bin 519,79 lira gelir vergisi ve damga vergisi ödemeyecek.

Ayrıca, günlük 170 lira olan yemek parası istisna tutarı 240 liraya, 88 lira olan yol parası istisna tutarı da 126 liraya çıktı. Böylece, aylık 6 bin 240 lira yemek parası, 3 bin 276 lira yol parası ödemeleri de vergiden istisna olarak çalışanlara ödenebilecek.

İSTİSNA VE İNDİRİM TUTARLARI NE KADAR OLDU?

Gelir vergisinde kazanç unsurları itibarıyla düzenlenmiş çok sayıda mükellefin faydalandığı istisna ve indirim tutarları da yeniden değerleme oranında artırıldı.

Kira gelirlerindeki 33 bin lira olan istisna tutarı 47 bin liraya, değer artış kazançlarındaki 87 bin lira istisna tutarı 120 bin liraya, arızi kazançlardaki 200 bin lira istisna tutarı 280 bin liraya, tevkifata ve istisnaya konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarına ilişkin beyanname verme sınırı 18 bin liraya çıktı.
Binek otomobillere ilişkin gider olarak indirim konusu yapılabilecek tutarlar da arttı. Binek otomobiller için gider olarak dikkate alınabilecek aylık kira bedelini 26 bin liradan 37 bin liraya, amortisman yoluyla gider yazılabilecek iktisap bedeli sınırını da 1 milyon 500 bin liradan 2 milyon 100 bin liraya yükseltildi.

ENGELLİLERİN YARARLANDIĞI VERGİ İNDİRİMLERİ ARTIRILDI

Engelli vatandaşların yararlandığı gelir vergisi indirimi tutarları da yeniden değerleme oranıyla artırıldı. Gelir Vergisi Kanunu'na göre ücret geliri ve serbest meslek kazancı elde eden engelli vatandaşların gelirlerinin bir kısmı, engellilik indirimi yoluyla vergi dışı bırakıldı.

Engelli vatandaşlara uygulanan aylık vergi indirimi tutarları yeniden değerleme oranında artırıldı. Engellilik derecesine göre, aylık 1700, 4 bin ve 6 bin 900 lira olan indirim tutarları, sırasıyla 2 bin 400, 5 bin 700 ve 9 bin 900 liraya çıkarıldı.
Ayrıca 2024 yılında 1 milyon 591 bin 200 TL olan ÖTV istisnası tutarı, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 2 milyon 290 bin 200 liraya yükseltildi.

VERASET, İNTİKAL VE ESNAF VERGİLERİ İSTİSNA TUTARLARI

Yapılan düzenlemelerle, vergiden muaf esnaflığın kapsamını genişletilmiş ve evlerde imal ettiği ürünleri internet ve benzeri platformlarda satanlar da muafiyet kapsamına alınmıştı.

Muafiyet limiti olan 1 milyon 100 bin lira yeniden değerleme oranında artırılarak 1 milyon 580 bin liraya çıkarıldı. Bu kapsamda, 1 milyon 580 bin liraya kadar elde edilen gelirler muafiyet kapsamında olacak. Basit usule tabi mükelleflerin kazançları 2021 yılından itibaren gelir vergisinden istisna edilmişti.

Basit usule tabi olma şartları arasında yer alan yıllık kira tutarları ile yıllık alım, satım ve iş hasılatı gibi bazı had ve tutarlar da güncellendi.

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden beyannamelerini zamanında veren ve vergilerini ödeyen uyumlu mükellefler 5 puanlık vergi indiriminden faydalanırken vergi indirimi yapılabilecek tutarın üst limiti de yeniden değerleme oranında artırılarak 6,9 milyon liradan 9,9 milyon liraya çıkarıldı.

Veraset ve İntikal Vergisinde istisna tutarları arttı ve vergi tarifesi güncellendi. Veraset yoluyla intikallerde eş ve çocuklar için uygulanan istisna tutarı 1 milyon 609 bin liradan 2 milyon 316 bin liraya, ivazsız intikaller ve ikramiyelere uygulanan istisna tutarı 37 bin 59 liradan 53 bin 339 liraya çıktı.

PASAPORT, EHLİYET VE CEP TELEFONU VERGİLERİ NE KADAR OLDU?

Elektrik motorlu araçlar için tarifenin dörtte biri oranında vergi ödenecek.

Pasaport ve ehliyet harçları da arttı. 1 yıl süreli pasaportlar için harç tutarı 3 bin 449,40 lira, 3 yıl süreliler için 8 bin lira ve 3 yıldan fazla süreli olanlar için 11 bin 274 lira olacak.

2025'te A sınıfı sürücü belgesi harcı 1883,10 lira olarak belirlenirken bu tutar, B sınıfı sürücü belgesi harçlarında 5 bin 678,60 lira olarak uygulanacak.

Yolcu beraberi getirilen telefonlara ilişkin harç 31 bin 692 liradan 45 bin 614,20 liraya çıktı.

Maktu damga vergisi tutarları da yüzde 43,93 oranında artırıldı. Ayrıca, 2024 yılında tutulacak defterler için uygulanacak defter tutma hadleri de yeniden belirlendi. Buna göre, yıllık satış tutarı 2 milyon 800 bin lirayı geçen mükellefler 2025 yılı defterlerini bilanço esasına göre tutacak.

Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları da güncellendi. Fatura ve fiş vermeme cezası ilk tespit için 14 bin liraya çıktı. 2025 yılından itibaren, fatura düzenleme limiti 6 bin 900 liradan 9 bin 900 liraya çıkarıldı.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Çin'den ABD'li 28 savunma sanayi şirketine ihracat yasağı

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "ulusal güvenliği korumak ve silahların yayılmasının önlenmesine yönelik uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla Çinli şirketl...

Euro Bölgesi'nde imalat sanayi aralıkta geriledi

Euro Bölgesi'nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), aralık ayında 0,1 puan düşerek 45,1 puana geriledi. Uluslararası finansal araştırma kuruluşu S&P Global, Euro Bölgesi'...


ABD ekonomisinde 'borç limit' krizi

ABD'de 2025'e kadar askıya alınan borç limitinin yeniden yürürlüğe girmesiyle Washington'daki tartışmaların da tansiyonun yükselmesi bekleniyor. 2025 yılına girerken ABD tarafında aralıkl...

Asya merkez bankaları 2024'ü nasıl geçirdi?

Küresel ekonomiler bir yandan enflasyonla mücadelesini sürdürürken bir yandan da makroekonomik gelişmelere paralel olarak para politikalarını ayarlamaya devam etti. Asya bölgesinin büyük ...


İmalat sanayisinde daralma yavaşlayarak sürüyor

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) aralıkta 49,1'e yükselerek sektörde daralmanın yavaşlayarak sürdüğüne işaret etti. Üretim, yeni siparişler ve satın alma faaliyetlerind...

Saatler sonra A'dan Z'ye tüm ödemeler değişecek

Milyonlarca vatandaşın gözü, kulağı yarın açıklanacak olan enflasyon verisinde. Aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla beraber, memur ve işçi emeklilerinin maaşı belli olurken kıdem...


Asgari ücret gelmeden zammı geldi: 23,7 milyon TL ceza verildi!

Ticaret Bakanlığı asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte haksız fiyat artışı yapan kafe, restoran ve marketleri denetim altına aldı. Haksız fiyat artışına giden işletmelere son bir haftad...

2025 elektrikli otomobillerin yılı olacak: İşte en dikkat çeken modeller

2025, elektrikli otomobillerin yılı olacak. İçten yanmalı motorlu araçların yerini hızla elektrikli modeller almaya başlıyor ve bu yıl bu dönüşüm daha da hız kazanacak. Elektrikli otomobi...


Altın alım-satımında büyük değişiklik: Yeni yasak bugün başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın dolandırıcılık ve suç gelirinin aklanmasını önlemek amacıyla hayata geçirdiği kısıtlama, bugün itibarıyla Türkiye'nin tamamında uygulanmaya başladı. MASAK t...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kerem Bürsin nasıl bir aşık olduğunu anlattı

Sakıp Sabancı'nın torunu Melisa Tapan ile sevgili olan oyuncu Kerem Bürsin, katıldığı 'Empati' programında "Çok demode bir aşığım" dedi. Kerem Bürsin, 6 aydır Sevil Sabancı ile Bedri Eran...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uyku alışkanlıkları sağlığınızı ele veriyor...

Uyku düzeniniz sadece dinlenmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız hakkında da önemli ipuçları verir. Uzmanlar, bazı uyku alışkanlıklarının ciddi hastalıkların ilk belirtisi olabileceğini vurguluyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR