Yukarı
418684

AB’den Türkiye'ye kötü haber: Gürcistan bile üye olacak ama...

05 Ocak 2025 16:34

AB’nin genişleme raporuna göre, Avrupa ile ilgisi olmayan Gürcistan, sorunlu Balkan ülkeleri ve savaştaki Ukrayna, AB’ye tam üye olacak. Ancak AB’ye tam üyelik başvurusu üzerinden 34 yıl geçen Türkiye’ye ise 'umut ışığı' yakılmadı.

Avrupa Birliği'nin 2024 yılı genişleme raporu ve ülkelere göre ek raporlar kamuoyuna açıklandı.

30 Ekim günlü raporun ayrıntılarında, üyeliğe 34 yıl önce başvuran Türkiye ile ilgili bölüm İngilizce 96 sayfa yer alıyor ve tam üyelik için bir ışık görünmüyor.

İlk AKP hükümeti döneminde Ankara’da gündüz vakti "AB’ye giriyoruz“ diyerek havai fişek gösterisi yapılmış, bu gösteriden bir yıl sonra "AB tam üyelik süreci“ dondurulmuştu. Bu durumun devam ettiği ortaya çıktı.

GÜRCİSTAN BİLE VAR TÜRKİYE YOK!

AB Komisyonu'nca kabul edilen "Genişleme Paketi“nde Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Türkiye yer alıyor. Genişleme sürecinin performans odaklı ve her aday ülkenin ilerlemesine bağlı olduğu vurgulanırken, ülkelerin AB tam üyelik durumları sıralandı. Raporda Türkiye ile görüşmelerin askıya alındığı belirtiliyor ve ne zaman başlayacağı ise bilinmiyor.

AB raporunda ülkeler şöyle değerlendiriliyor:

TÜRKİYE: Tam üyelik başvurusu 1987. Ülke 1999’da aday ülke statüsü aldı. Katılım müzekareleri 3 Ekim 2005’te başladı ancak 2006’da askıya alındı. Konsey kararı doğrultusunda katılım müzakereleri 2018'den beri durma noktasına geldi. Yargının bağımsızlığı, temel haklar ve hukukun üstünlüğü alanlarında ciddi endişeler devam ediyor. Bunlar, AB-Türkiye ilişkilerinin ayrılmaz bir parçası.

GÜRCİSTAN: Avrupa kıtasıyla sınırı bile olmayan Gürcistan 3 Mart 2022'de üyelik başvurusunda bulundu. 14 Aralık 2023'te aday ülke statüsü verildi. Kapsamlı seçim reformu ve seçim güvenliği sağlandığı kanıtlanırsa, tam üyelik yolu açılacak.

MOLDOVA: AB üyelik başvurusunu 3 Mart 2022'de sundu. 14 Aralık 2023'te Avrupa Konseyi katılım müzakerelerinin başlatılmasına karar verdi. Süreç sorunsuz şekilde devam ediyor. Komisyon, 2025 yılında müzakerelere başlamayı sabırsızlıkla bekliyor.

UKRAYNA: Üyelik başvurusunu 28 Şubat 2022'de sundu. 14 Aralık 2023'te Avrupa Konseyi katılım müzakerelerini başlatma kararı aldı. Müktesebat süreci sorunsuz ilerliyor. Komisyon, 2025’te müzakerelere başlamayı bekliyor.

ARNAVUTLUK: 28 Nisan 2009’da başvurdu. Tarama süreci 2023 sonunda tamamlandı. “Temel Unsurlar” kümesi Ekim 2024'te açıldı. Komisyon bunu memnuniyetle karşılıyor ve AB odaklı reformları hızlandırmanın önemli olduğunu düşünüyor.

BOSNA-HERSEK:  15 Şubat 2016'da başvurdu. 15 Aralık 2022'de Konsey ülkeye aday statüsü verdi. Mart 2024'te Avrupa Konseyi katılım müzakerelerini başlatma kararı aldı. Komisyon, konsey tarafından kabul edilecek müzakere çerçevesini hazırlıyor.

KOSOVA: 15 Haziran 2022'de başvurdu. Ülke, AB ile ilgili reformları savunmaya devam ediyor. Kosova için vize serbestisi 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girdi. Kosova, hukukun üstünlüğünü ve ifade özgürlüğünü koruma çabalarını yoğunlaştırmalıdır.

KARADAĞ: 15 Aralık 2008'de üyeliğe başvurdu. Konsey, 17 Aralık 2010'da aday statüsü verdi. 2024'te konferansta, Karadağ'ın hukukun üstünlüğüne ilişkin 23. ve 24. fasılların geçici kriterlerini karşıladığı doğrulandı ve ek fasılların kapatılması fırsatı sunuldu.

KUZEY MAKEDONYA: 22 Mart 2004'te başvurdu. Aralık 2005'te Konsey aday statüsü verdi. Katılım müzakereleri 19 Temmuz 2022'de başladı ve AB müktesebatının altı kümesinin tümüne yönelik tarama oturumları Aralık 2023'te tamamlandı.

SIRBİSTAN: Aralık 2009'da başvurdu ve 1 Mart 2012'de aday statüsü verildi. Katılım müzakereleri 21 Ocak 2014'te başladı. Komisyon, Sırbistan'ın “rekabet gücü ve kapsayıcı büyüme”ye ilişkin kriterleri karşıladığı görüşünde. Sırbistan'ın 2025’te AB üyeliğine ilişkin reformların hızlandırması bekleniyor.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Avusturya'da sağcılara iktidar yolu açıldı

Avusturya'da hükümet krizi tırmanıyor: Aşırı sağ lider Kickl, başbakanlık yolunda ilerliyor. Karl Nehammer'ın istifası, Özgürlük Partisi'ne (FPO) iktidar kapısını aralarken, yeni koalisyo...

İtalyan gazeteci için misilleme mi?

İran, İtalya'da bir vatandaşının ABD'nin talebiyle tutuklanmasını "rehine alma" olarak nitelendirdi. Milano'da gözaltına alınan İranlı iş insanı Muhammed Abidini’nin durumu, İran'ın İtaly...


Noel pazarı saldırısında ölü sayısı arttı

Almanya'nın Saksonya-Anhalt eyaletinin Magdeburg kentinde 20 Aralık'ta Noel pazarına araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının 6'ya çıktığı bildirildi. Naumburg Başsavcılığına dayan...

34 rehineyi serbest bırakmayı kabul etti

Hamas, İsrail ile olası bir anlaşmanın ilk aşamasında 34 rehineyi serbest bırakabileceğini açıkladı. Katar'da süren dolaylı görüşmeler devam ederken İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarını...


Yunanistan'da 4 günlük yas

Yunanistan'da eski başbakanlardan Kostas Simitis'in hayatını kaybetmesi nedeniyle 4 günlük ulusal yas ilan edildi. Tüm kamu kurumlarında bayraklar yarıya indirilecek. Dün hayatını kaybed...

Blinken, Güney Kore'yi ziyaret etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güney Kore’nin siyasi kriz döneminde anayasaya bağlı kaldığını vurguladı. Blinken, Rusya’ya destek veren Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna’da ağır kayıp...


Anlaşmalar yapılmazsa doğal gaz krizi kapıda

Doğal gaz krizinin kapıda olduğuna dikkat çeken Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Vekili Doğan Aydal, “Daha fazla riske girmeden Rusya ve İran ile yeni uzun vadeli anlaşmaları yapılması ...

Türkiye'deki mide ameliyatı sonu oldu: Bağırsaklarını kesmişler

Türkiye'de ihmaller zincirinde yapılan zayıflama ameliyatları ve estetik operasyonlar can almaya devam ediyor. Sağlık turizmi yapan İngiliz kadın mide ameliyatı olmak için Türkiye'ye geld...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kubilay Aka: Gereksiz insanlara mikrofan uzatıyorsunuz

Hafsanur Sancaktutan, Kubilay Aka ile bir süredir aşk yaşıyordu. Mutlu birlikteliklerini sürdüren ünlü çift cephesinden geçen hafta herkesi şaşkına çeviren bir hamle geldi. Aka ve Sancakt...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Kovid-19'dan sonra en büyük tehdit: Tüberküloz

Halk arasında verem olarak bilinen tüberkülozun, bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm nedenleri arasında Kovid-19'dan sonra ikinci sırada yer aldığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden "Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası" dolayısıyla alınan bilgiye göre, 2023 itibarıyla dünya genelinde yaklaşık 10,8 milyon kişiye tüberküloz tanısı konulurken, 1,25 milyon kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR