Yukarı
426609

Altın fiyatlarındaki artış konut ve otomobile nasıl yansıdı?

14 Mayıs 2025 09:55

TCMB uzmanlarının analizine göre Eylül 2023’ten bu yana altın fiyatlarındaki yüzde 77’lik artış, konut ve otomobil piyasalarında talebi körükledi. Altın mevduatının yoğun olduğu illerde konut fiyatlarında ortalama yüzde 11'lik ilave artış yaşanırken, otomobil satışları da yükseldi. Servet etkisi, özellikle ipoteksiz konut alımlarında kendini gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) blog sayfasında yayımlanan bir analizde, Eylül 2023 sonrası dönemde altın fiyatlarındaki keskin artışın konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden olduğuna işaret edildi.

TCMB'de müdür olarak göre yapan Mehmet Selman Çolak ve uzman olarak görev yapan Mehmet Emre Şamcı tarafından kaleme alınan "Altın Fiyatı Kaynaklı Servet Artışının Konut ve Otomobil Piyasalarına Etkisi" başlıklı blog yazısı, Merkezin Güncesi sayfasında yayımlandı.

Yazıda Türkiye'de il bazında altın mevduat tercihlerindeki farklılıkları kullanarak, altın fiyatındaki artışın konut ve otomobil gibi alım satıma konu dayanıklı mal piyasalarındaki etkisini incelendi.

ALTIN FİYATLARI SON İKİ YILDA YÜZDE 77 ARTTI

TCMB'nin blog yazısında şunlar denildi:

Küresel ölçekte jeopolitik belirsizliklerin artması ve merkez bankalarının yoğun altın alımları ile Eylül 2023-Nisan 2025 döneminde uluslararası piyasalarda altın fiyatları ABD doları cinsinden yaklaşık yüzde 77 yükseldi. Fiyat artışının da katkısıyla, ülkemizde geleneksel servet tutma araçlarından biri olan altının mevduat içindeki payında artış yaşandı. Altın fiyatındaki yükseliş, Türkiye’de tasarruflarının önemli bir kısmı altın cinsinden olan kesimler için dikkate değer ölçüde servet artışı anlamına geliyor. Böyle bir servet artışının talep üzerinde yukarı yönlü bir etkisi olacağı değerlendirilebilir. Bu yazıda ülkemizde il bazında altın mevduat tercihlerindeki farklılıkları kullanarak, altın fiyatındaki artışın konut ve otomobil gibi alım satıma konu dayanıklı mal piyasalarındaki etkisini inceliyoruz.

Altın mevduatının tasarruf mevduatına oranının, altın fiyatlarının hızla artmaya başladığı 2023 yılı eylül ayında iller arasında önemli ölçüde farklılaştığı görülüyor. İlgili dönemde illerin birbirinden büyük ölçüde ayrışmasına neden olacak önemli bir gelişme olmadığından, söz konusu farklılaşma bize altın fiyatının servet artışı kanalıyla konut ve otomobil piyasalarındaki etkilerini inceleme fırsatı sunuyor.

KONUT FİYATLARI İLE MEVDUATTAKİ ALTININ İLİŞKİSİ

Servet etkisinin varlığına yönelik önemli bir ipucunu, mevduattaki altın payının yüksek olduğu illerdeki konut birim fiyatlarının 2023 yılı son çeyreğinden itibaren diğer illerden belirgin ölçüde ayrışmasında gözlemliyoruz.

Altın fiyatları kaynaklı servet artışının konut ve otomobil piyasalarındaki etkilerini ampirik olarak test etmek için, iller arasında altın mevduatı oranındaki farklılaşmayı dikkate alan bir farkların farkı analizi yapıyoruz.

KONUT FİYATLARINDA ORTALAMA YÜZDE 11 İLAVE ARTIŞ İLE İLİŞKİLİ

Altın fiyatlarındaki artış öncesinde konut birim fiyatları ile altın mevduat oranı arasında bir ilişki bulunmazken 2023Ç4 ve sonrasında altın mevduat oranı ile konut birim fiyatları arasında pozitif ve istatistiki olarak anlamlı bir ilişki gözleniyor. Konut fiyatlarını belirleyen zamana bağlı olmayan diğer özellikler kontrol edildiğinde, altın fiyatlarındaki artış, ortalama altın mevduatı oranına sahip bir il için 2023Ç3 sonrası dönemde konut birim fiyatlarında ortalama yüzde 11 ilave artış ile ilişkili. Altın payı ve konut fiyatlarındaki pozitif ilişki göz önünde bulundurulduğunda, altın kaynaklı servet etkisinin konut fiyatlarında yukarı yönlü etki yaptığı söylenebilir.
Toplam konut satış adedinde ise altın mevduatı oranına göre anlamlı bir göreli farklılaşma gözlenmiyor. Bu bulgu kısa vadede konut arzının esnek olmaması nedeniyle artan talebin fiyatlara yansıdığına ve bu nedenle satışlarda anlamlı bir artışın olmadığına işaret ediyor.

Servet etkisinin daha belirgin olmasını beklediğimiz ipoteksiz satışların toplam konut satışlarındaki payı, mevduatta altın oranı arttıkça göreli olarak yükseliyor. Bu durum hanehalkının altın bazlı kazançlarını kredi koşullarından bağımsız olarak doğrudan konut alımına yönlendirdiğine, sıkı finansal koşullara rağmen talebin servet etkisi kaynaklı dirençli olduğuna dair bir işaret.

OTOMOBİL SATIŞLARI ALTIN MEVDUATI YÜKSEK OLAN İLLERDE ARTIŞTA

Otomobil satışları altın fiyatlarındaki artış sonrası yüksek altın mevduatı oranına sahip illerde göreli olarak artıyor. Konuttan farklı olarak otomobil arzının nispeten esnek olması, talep artışının doğrudan satışlarda gözlenmesine neden oluyor.

Özetle, analizlerimiz Eylül 2023 sonrası dönemde altın fiyatlarındaki keskin artışın konut ve otomobil piyasalarında talep artışına neden olduğuna işaret ediyor. Talep artışı, arzı esnek olmayan konut piyasasında fiyatlarda, arzı nispeten esnek olan otomobil piyasasında ise satış adetlerinde artış olarak karşımıza çıkıyor. Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Commerzbank'tan 'Türk Lirası' uyarısı

Commerzbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine hazırlanabileceğini ve bu durumun Türk Lirası’nda değer kaybını hızlandırabileceğini öne sürdü.

Bu yılın en çok kazandıran hisse senedi fonları!

2025’in ilk 6 ayında yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan hisse senedi fonları açıklandı. Listenin başında %33’ü aşan getirisiyle Pardus Portföy yer aldı.


Avrupa Birliği'nin kredi sınırında değişiklik: 2 sektör şartı getirildi

AB'nin kalkınma bankası olarak faaliyet gösteren AYB, AB ülkelerinin maliye bakanlarından oluşan AYB Yönetim Kurulu'nun Lüksemburg'da gerçekleştirdiği toplantıda kurumun 2025 yılı yeni kr...

Kredi kartı ile ödemede yeni düzenleme yolda: Limitlerde büyük değişiklik!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, kredi kartı nakit avans limitlerinde önemli bir değişiklik üzerinde çalışıyor. Yeni düzenleme ile kredi kartı kullanıcılarına daha yüksek limit v...


TCMB açıkladı: Konut fiyatları enflasyonun altında arttı

Türkiye’de konut fiyatlarındaki son gelişmeler merakla takip ediliyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı yeni veriler, piyasalarda dikkat çekti. Özellikle büyük şehirlerde fiyat hareketleri v...

Alım gücünde tarihi düşüş! Asgari ücret 23 yılda ne kadar eridi?

Altın da benzin de enflasyonist ortamda eridi. Asgari ücretli, 2003’te maaşıyla 25 altın alabiliyordu, bugün sadece 9.5 alabiliyor. Siyasetin yeni tartışması alım gücü oldu. Türkiye'deki ...


Ortadoğu Kaynıyor, Cebimiz Yanıyor! Akaryakıta En Büyük Zam Yolda

İsrail-İran savaşı petrol fiyatlarını yükseltti, Türkiye’de son 10 günde yapılan zamlarla akaryakıt fiyatları 5 TL’ye yakın arttı. Edinilen bilgiye göre akaryakıta büyük bir çifte zam dah...

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'Vergi Affı' Açıklaması: İddialar Asılsız!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, son günlerde özellikle sosyal medya platformlarında hızla yayılan "vergi affı" iddialarına kesin bir dille yanıt verdi. Bakanlık, kamuoyunda "vergi affı" olara...


Yabancı yatırımcıdan 1 milyar dolarlık giriş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık menkul kıymet istatistiklerini yayımladı. Verilere göre, yabancı yatırımcılar 13 Haziran haftasında Türkiye piyasalarında toplam 1 milya...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Wilma Elles dördüncü kez anne oluyor... 'Hamileyim'

'Öyle Bir Geçer Zaman Ki' dizisiyle şöhret olan Wilma Elles sosyal medya hesabından dördüncü bebeğine hamile olduğunu duyurdu. 2010 yılında 'Öyle Bir Geçer Zaman Ki' dizisinde oynamak içi...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bu 3 kuruyemiş yumurta kadar tok tutuyor!

Kuruyemişler yalnızca atıştırmalık değil, aynı zamanda güçlü birer besin kaynağı. Özellikle bazı türleri, içerdiği yüksek protein ve lif sayesinde uzun süre tok tutma özelliğiyle öne çıkıyor. Beslenme uzmanları, her gün bir avuç tüketildiğinde yumurta kadar doyurucu olan bu 3 kuruyemişi açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR