Gençler Arasında Sosyal Girişimciliğin Geliştirilmesi
17 Aralık, 202221.Yüzyıl becerilerinin büyük kısmını kapsayan girişimcilik becerilerini, çocuklara ve gençlere erken yaşta kazandırmak önemlidir. Çocukların girişimcilik ve sosyal girişimcilik kültürü ve ekosistemi ile buluşmalarını sağlamak, etkin girişimciler olarak farkındalıklarını geliştirmek, ülke ekonomisine ve girişimcilik ekosistemine katkılarını artırmak hedefli Girişiyorum Derneğimizi kurduk.
Girişiyorum Derneği olarak, girişimcilik eğitimlerinin çocuk yaşlarda başlamasının gerekliliğinin bilinci ile geleceğin, bugünden ve çocuklarla başlayacağına inanıyoruz.
Girişimcilik ekosistemine katkı yapmak, ilkokul düzeyindeki çocukları inovatif girişimci adayları olarak eğitmek, yaratıcılıklarını açığa çıkarmak ve girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak için çalışıyoruz.
Sosyal girişimler toplumsal dönüşümün değişim araçlarıdır. Öncelikli toplumsal sorunları, maddi fayda ve kar ön planda olmaksızın, çözümlemeyi ve problemi ortadan kaldırmayı hedeflerler. Tıpkı ticari girişimciler gibi başkalarının göremediğini görerek yeni fırsatlar yaratırlar, sistemleri değiştirirler ve yeni yaklaşımlar bularak toplumun önemli sorunlarına çözüm getirirler.
Bu amaçla Avrupa Birliği Sivil Düşün programı tarafından onaylanan projemiz “GENÇLER ARASINDA SOSYAL GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ” konulu etkinliğimizi Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Kuruluşları Yerleşkesi ve Uşak Sultan Halil Yiğit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliğinde gerçekleştirdik. Sultan Halil Yiğit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin katılımıyla yapılan etkinliğin içeriği sosyal girişimciliği gençlere aktarmak hedefliydi. Aynı zamanda gençlerin gönüllülük çalışmalarına katılım sağlamalarını, paylaşmayı ve dayanışmayı öğrenmelernii, fikirlerini hayata geçirme fırsatı bulmalarıyla beraber toplumsal fayda sağlayarak, özgüvenlerini geliştirmeyi amaçlıyordu.
Eğitimciler Aydan Tuncayengin Smart Metodunu, Erşan Altürk Yaratıcı Düşünme Yöntemlerini ve Kodlama Oyunlarını, Çağıl Söyler Swot Analizini, Pınar Çoban Sosyal Girişimcilik Ve Sürdürülebilirlik konularını ve Renkli Kişilik, sosyal girişimci Vatan Karakuş da bilgi, deneyim hikâyeleriyle beraber şarkılarından birkaç seçkiyi öğrencilere aktardı. Pantomim sanatçısı İlker Kılıçer ve Kuklası Rüya Dede İle birlikte sahnede öğrencilerle Mim Atölyesini gerçekleştirdi. Ayrıca gençlerin sosyal girişimcilik hakkında nasıl bilgi sahibi olacakları, farkındalıklarının gelişmesi ve yaratıcılıklarının artması hususunda neler yapılabilir konuları konuşarak, tartışıldı.
Sosyal girişimler toplumsal sorunları girişimci yaklaşımlarla çözmeyi hedefleyen yapılardır. Bu anlamda son hedeflerinin kar etmek değil, sosyal fayda sağlamak olmasıyla diğer girişimlerden ayrılırlar. Ticari girişimler de ortaya bir sosyal fayda çıkarabilir ancak nihai hedefleri kar maksimizasyonudur. Sosyal girişimler ise sosyal faydalarını maksimize ederken, karlarını optimize ederler.
Sosyal girişimler sivil toplum kuruluşlarından girişimcilik temelli ticari faaliyetler içinde olmaları ile ayrılırlar. Ticari faaliyetleri yarattıkları sosyal faydanın temel bir aracı da olabilir, sadece finansal sürdürülebilirliklerini sağlamayı da amaçlayabilir.
Öğrencilerin fikir ve tasarımlarını geliştirmeleri, yeni iş fikirleri oluşturmaları, toplumsal ve çevresel fayda sağlaması hedefli projelere katılım sağlamalarını desteklemeleri yönünde olmalıdır.
Etkinlik sosyal girişimciliğin gençlere aktarılmasını, gönüllülük çalışmalarına katılım sağlayarak, paylaşmayı ve dayanışmayı öğrenmelerini hedefliyor. Fikirlerini hayata geçirme fırsatı bulmalarını ve toplumsal fayda sağlayarak çocukların özgüvenlerini geliştirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda gençlerin sosyal girişimcilik hakkında bilgi sahibi olacakları, farkındalıklarının gelişmesi ve yaratıcılıklarının gelişmesi yönünde öğrencilerin bu alanda proje geliştirmelerine de destek olacaktır.
Dönüşüm hızla devam ediyor, ihtiyaçlarımız değişiyor ve mevcut sistemler artık yetersiz. 15–24 yaşları arasında 1,2 milyardan fazla genç bu sistemlerin dönüşümünde kritik bir rol oynuyor. …
Sosyal girişimcilerin rolü ise;
> Bir sorunu tespit etmek,
> Yeni bir proje üretmek,
> Yeni bir yöntem bulmak,
> Yeni bir kaynak oluşturmak,
> Kendinden sonra geliştirilebilir olması için bir yöntem bulmaktır.
Sosyal girişimciler, ticari girişimcilerin de sahip olduğu vizyon ve yeni çözümlere kendilerini adamış kişilerdir. Sosyal girişimciler değişim için güçlü bir istek gösterirler.
Sosyal girişimci için, toplumsal fayda öncelikli hedefidir. Avrupa Komisyonu’nun tanımına göre: “Sosyal bir girişim, temel amaç olarak sahiplerine veya hissedarlarına kâr elde ettirmek yerine, sosyal bir etkiye sahip ve sosyal ekonomiye katkı sağlayan işletmedir. Girişimci ve yenilikçi bir şekilde pazara mal ve hizmet sunarak faaliyet gösterir ve kârını öncelikle sosyal hedeflere ulaşmak için kullanır.”
Sosyal girişimciliğin sosyolojik yönleri yanında psikolojik yönleri de bulunmaktadır. Topluma yararlı olmaya çalışan ve sosyal tatmin ihtiyacı olan bireyler açısından da sosyal girişimcilik büyük önem arz etmektedir. Hayırsever veya topluma yararlı gönüllü faaliyetler göstermek isteyen kişiler için de sosyal girişimler bir fırsattır.
Sosyal girişimciliğin gelişmesi toplumsal kalkınmanın ve gelişmenin de yapı taşını oluşturur. Bu bakımdan henüz ilkokul çağındaki çocuklara girişimcilik ruhunun aşılanması gerekmektedir. Girişimciliğe sadece üretim faktörlerini bir araya getirme olarak bakma anlayışından kesinlikle vazgeçilmelidir. Sosyal girişimciliğin kaybolmasına müsaade etmemek gerekir. Toplum bireyleri birbirleri için vardır. Dayanışma, yardımlaşma ve kardeşlik duygularının zamanla yok olması sosyal girişimciliğin önündeki en büyük engeldir.
Belki de en önemli sosyal girişimcilik örneği “sosyal girişimciliği teşvik edecek organizasyonlar” oluşturmak olacaktır.
Girişiyorum Derneği olarak, gelecek nesillerin daha iyi şartlarda yetişmesi, toplumda fırsat eşitliğinin sağlanması ve toplumsal bir takım olumsuzlukların önüne geçilmesinde sosyal girişimciliğin güçlü bir etkiye sahip olması için çalışıyoruz.
Yorum Ekle
Yazarın diğer yazıları
- Zaman Hırsızları!
- Konuşan Duvarlar
- Barınma Hakkı Metalaştırılamaz…
- Yaratıcı, Tasarımcı, Öncü Bir Kadın Prof.Dr. Gamze TANOĞLU
- Cumhuriyet Türkiye'nin Kalbidir!
- Kanun Hükmünde Kararname İle Kadına Şiddetin Önlenmesi!
- Prof. Dr. Alpaslan Işıklı Anısına
- Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı TÜLOV Burslu Gençlere Umut Oluyor!
- Oysaki NARİN de bugün okula gidecekti!
- Meraklı Öğretmenler Burada!
- Tüm Yazıları
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Pınar Altuğ cam tavanlı lüks evini paylaştı, görenler hayran kaldı
'Çocuklar Duymasın'daki 'Meltem' karakteriyle tanınan Pınar Altuğ, Instagram hesabından lüks evini paylaştı. Ünlü oyuncunun sade ama şık tasarımlı evi büyük beğeni topladı. 'Çocuklar Duym...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Göğsünüzü soğuktan koruyun
Kış aylarında kalp ve akciğer hastalıklarına bağlı hastane başvuruları ve yatışları artıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, ‘‘Ani kalp krizine ya da kalp krizini taklit eden göğüs ağrılarına yol açabilen soğuk hava, solunum yollarında da enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırıyor’’ dedi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.