Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Çile İzmir’im çile…

24 Haziran, 2016

İzmir’de çile sezonu hiç bitmiyor!

Halkın çilesi kimine eğlence geliyor sanırım…

Kazı çilesiyle kentin dört bir yanında vatandaşlar isyanda!

Toz toprak içinde çile çekerek yaşamak bu kentin insanlarına reva mı?

Delik deşik edilen çileli yollarımıza ne demeli?

Kazılan sokaklardan biri biter biri başlar çileeeeeeee büyükşehirim çile!..

Çalışmalar bitmez o da ayrı bir çile!

İş makineleri sürekli sokaklarda, caddelerde, bulvarlarda bu çile biter mi?

İsyaaannnnn…

Bedeli de  ayrı çile!..

Geçici asfaltı dök geç sonra başka biri gelsin kanalizasyon çilesi yaşansın…

Biri gider biri gelir!..

Daha kaç yıl daha çile çekecek vatandaş?

Ölene kadar mı sürecek?

Sabır sabır ya sabır…

Belki bu kafalar akıllanır…

Semt sakinleri tepkili…

Vatandaştan şikâyet var.

Kurumlar arasındaki koordinasyonsuzluk yüzünden yolların, kaldırımların durumundan  vatandaş cambaz oldu!..

“Huuuu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Yollar Delik Deşik!

Ya nedir bu İzmir'in yollar arkadaş her yeri delik deşik ettiniz 40 senedir yol yapmıyor asfalt dökmüyorsun. Bari yıkmayın, kazmayın arkadaş. Hadi kazdınız bari kapatın araba kullanmak sorun. Yürümek sorun” diyor vatandaş!

Anadolu' da ki köylerde gidin görün, bakın köy diyorum şehir demiyorum, Manisa İzmir'i solladı. İzmir koca bir köy nerede belediye büyükşehir, nerede su, elektrik, o kadar fatura vergi kesiyorsunuz nerede, kazıyor bırakıyorsunuz çıkın dışarı yolları gidin görün… Ben utanıyorum yazık İzmir'liyiz, moderniz bu mu modernlik ha. Lafta sözde hani icraat nerede…” diyor vatandaş!

Bu eleştiriler için “bu bizden değil “ dediğinizi duyar gibiyim. Tabi size sadece sizden olmayanlar eleştiri yapabilir, değil mi?

At gözlüğünüzden bakınca görünen köy kılavuz istemiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yollarda, caddelerde çalışıyor.

Ama nasıl?

Mustafa Kemal Sahil Bulvarı tümsekler, çukurlar, toz, toprak, çamur içinde. Ne bir uyarı levhası var nede vatandaşın güvenliğini sağlayıcı önlemler. Çalışmalar gece yarısına kadar sürerken vatandaş ip üstünde yürüyen cambaz gibi.



Tehlikenin en büyüğünü sahil boyunca çift taraflı tramway hattı düzenlemeleri için kaldırılan durakların olduğu alanda vatandaş yaşıyor. Bir hayali gerçekleştirmeye çalışırken, tedbirsizlikler nedeniyle yaşanan/yaşanacak tehlikelerin sonuçlarını kimse hesaba katmamış görünüyor.

Vızır vızır araçların geçtiği cadde de yolcuların güvenliğini nasıl sağlamışlar, gördünüz mü?



İnsanlarımıza verilen değer bu mu?

Otobüse binmek de, inmek de ayrı sorun. Otobüsten iniyorsunuz indirdiği yerde arkadan gelen araç her an sizin için tehlike yaratacak bir pozisyon oluşturuyor.

Kapalı duraklar kaldırıldığı için aşırı sıcaklarda insanlar açık alanda bekliyor ve otobüslerin durağa geliş süreci vatandaşı bunaltıyor. Yaşlı insanlar, çocuklar, hamileler perişan. Öğle saatlerinde hele sıcakların tehlike arz ettiği günlerde durakta beklemek cehennem azabı gibi…

Tedbirsiz bir belediyeyi kime şikâyet etmeli?



Kendini Avrupalı sanan bir kentin yöneticilerine sorarım neye göre Avrupalı bu kent? Yaptıkları işin niteliği ortada…

Ulaşımı kilitlenmiş, havası solunamaz hale gelmiş, normal şartlarda on dakikalık mesafelere bile bir saatte gidilir olmuş bir kentten bahsediyoruz!

Cumbalı evlerinin önüne “Dikkat yıkılabilir” belediye logolu levhaları asarak, restore edip kente kazandırmayan, kentsel dönüşümle ilgili adım atmakta geciken bu yaşadığımız kentten bahsediyoruz.

Beton sevdalısı bir kentiz…

50 yıl öncesinden bugüne kadar yıka yıka geldiğimiz kent bu İzmir!

Ya bu tramway projesi çok mu acildi?

Geçeceği bölgeler trafik açısından zaten sıkıntılı bölgeler. Hep yazıyorum İzmir bir top kumaş… Ne eksik ne de fazla üzerinde fazla oynama. Oynaya oynaya yaptınız İzmir’in  her yanı yama!

Yapboz tahtasına çevrilen tramway hikâyesi gelen tepkilere rağmen umursamaz tedbirsizliklerle devam ediyor. Daha tam olarak bitmemiş olan sahil bandındaki yeşil doku ve diğer düzenlenen yerler yok edildi. Paralar boşa gidiyor çünkü her şey sürekli sil baştan!

Acaba kimin parasıyla hovardalık yapıyorlar?

Tramvay inşaatına başlayan Büyükşehir Belediyesi, proje için altyapı düzenleme çalışmalarında vatandaşa bir kaos ortamı yarattığının hala farkında değil…

Her gün trafiğe kapatılan yeni sokaklar, değişen yol güzergâhları, oluşan trafik sıkışıklığı, bir gece ansızın yerlerinden sökülen ağaçlar, kepenk kapatan esnafımızın hali ve vatandaşların yaşadığı durak çilesi gibi manzaralar sebebiyle çok sayıda şikâyete konu olan tramvay projesi için gerekli önlemler biran önce alınır da kimsenin canı yanmaz…


 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR