Yukarı
388469

Neşet Ertaş gideli 11 yıl oldu…

25 Eylül 2023 09:08

Türküleri kendine has üslubuyla icra eden ve “Bozkırın Tezenesi” olarak anılan Neşet Ertaş’ın vefatının üzerinden 11 yıl geçti.

Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine bağlı Abdallar (Kırtıllar) köyünde 1938’de dünyaya gelen halk ozanı, 8 yaşına kadar doğduğu köyde yaşadı. Daha sonra ailesiyle İbikli (Çiçekdağı) köyüne yerleşen Ertaş, müzik hayatına da kendisi gibi saz üstadı olan babası Muharrem Ertaş sayesinde başladı.

Bozlak türkülerini feryat olarak nitelendiren Ertaş’ın ilk çalgısı annesi Döne Ertaş’ın çamaşır tokacına tel takmak suretiyle yaptığı oyuncak bağlamaydı. Okula gidemeyen, fakat çok küçük yaşta bağlama ve keman çalmayı öğrenen sanatçı, okumayı da ağabeyi Necati Ertaş’tan öğrendi.

Neşet Ertaş, çocukluğunda babasıyla birlikte Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Kırıkkale, Keskin, Yerköy, Kayseri, Yozgat gibi birçok yeri gezerek saz çalıp, türküler söyledi.

14 YAŞINDAYKEN İLK ALBÜM

Babasından müzikle ilgili pek çok şey öğrenen Ertaş, 14 yaşında İstanbul’a gelerek ilk plağını 1957’de babasının yazdığı “Neden Garip Garip Ötersin Bülbül” türküsüyle çıkardı. Bu çalışması geniş kitlelere ulaşan Ertaş, kısa sürede Anadolu’nun tamamında tanınan ve dinlenen bir halk ozanı oldu.

İki yıl boyunca İstanbul’da plak, kaset ve konser çalışmaları yapan Ertaş, daha sonra Ankara’ya yerleşti ve sanat hayatını burada sürdürdü.

Usta müzisyen, bu süreçte “Türkülerin Babası”, “Anadolu Efsanesi” ve “Abdal Müzisyen” gibi isimlerle de anılmaya başlandı.

Mahalli sanatçı unvanıyla Ankara Radyosu’nda programlar yapan Ertaş, Leyla Hanım ile tanışıp evlendi ve çiftin 3 çocuğu oldu fakat 7 yıl sonra eşinden ayrıldı.

DEVLET SANATÇILIĞINI KABUL ETMEDİ

Yaşadığı sağlık sorunları sebebiyle enstrüman çalamaz hale gelen ve tedavi için Almanya’ya yerleşen Ertaş, çocuklarının eğitimi ve sanat çalışmaları dolayısıyla uzun süre bu ülkede ikamet etti.

Türkiye’de plakları, radyo programları, konser ve düğün performanslarıyla büyük bir üne kavuşan Ertaş, Almanya’daki birinci kuşak Türk göçmenler tarafından da çok sevilen bir isim oldu.

Kendi üslubuyla gelenekten gelen türküleri icra eden Ertaş, 2000 yılında İstanbul’da yeniden sevenlerinin karşısına çıktı.

Abdallık kültürünün son efsanesi olarak bilinen Ertaş, Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine teklif edilen “Devlet Sanatçısı” unvanını kabul etmedi.

Hayatta olduğu dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığınca “Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” kapsamında “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edilen Ertaş, eserlerinde Anadolu insanının acı ve kederini dile getirdi.

Ertaş’a, İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından 2011’de fahri doktora unvanı verildi, sanatçının bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuarlarda ders olarak okutuldu.

400’DEN FAZLA PLAK

Hayatı boyunca 400 plak, birçok kaset ve “long play”e imza atan Ertaş, 25 Eylül 2012’de prostat kanseri sebebiyle İzmir’de 74 yaşında vefat etti.

Hayatı ve eserleri Prof. Dr. Erol Parlak tarafından iki ciltlik bir kitap olarak yayımlanan Ertaş’ın albümlerinden bazıları şöyle:

“Gönül Ne Gezersin Seyran Yerinde”, “Kendim Ettim Kendim Buldum”, “Kibar Kız”, “Gel Gayri Gel”, “Türküler Yolcu”, “Gitme Leylam”, “Kova Kova İndirdiler Yazıya”, “Seher Vakti”, “Polis Lojmanları”, “Benim Yurdum”, “Gönül Yarası”, “Zülüf Dökülmüş Yüze”, “Zahidem”, “Gönül Dağı”, “Ölmeyen Türküler 2”, “Ölmeyen Türküler 3”, “Sazlı Sözlü Oyun Havaları”, “Niye Çattın Kaşlarını”, “Yar Gönlünü Bilenlere”, “Garibin Dünyada Yüzü Gülemez”, “Altın Ezgiler”, “Gurban Olduğum”, “Ağla Sazım”, “Hata Benim”, “Mühür Gözlüm” 

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İzmir'de mizah festivali zamanı: Bütün etkinlikler ücretsiz

11-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek 7. İzmir Uluslararası Mizah Festivali’nin üç yıldır vermekte olduğu Aziz Nesin Mizah Ödülleri’nde bu yıl dört sanatçı ödüllendirildi. 11 Aralı...

Aydın Ticaret Borsası miniklerle Dünya Zeytin Günü’nü kutladı

Aydın Ticaret Borsası ve özel bir zeytinyağı müzesinin işbirliğinde, “Minik Eller Sanatla Buluşuyor” mottosuyla Zeytin Çocuk Festivali düzenlendi. Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) girişi...


Alevli Günler oyunu, tiyatroseverlerle buluştu

Satışa çıkar çıkmaz ilk üç oyunun biletleri hızla tükenen, Güven Kıraç, Levent Ülgen, Bahtiyar Engin, Erkan Can, gibi birbirinden usta isimleri buluşturan Alevli Günler oyunu, tiyatroseve...

Yılmaz Güney’in ailesinden ‘Sefa Mutlu’nun mezarı açılsın’ talebi

Yönetmen, oyuncu ve senarist Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney ve çocukları Yılmaz ve Güney Pütün adına Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran avukatları, hakim Sefa Mutlu’nun mezarının ...


Bülent Ersoy'un Türkiye'deki 'ilk tren deneyimi' gündem oldu

Türk sanat müziğinin sevilen ismi Bülent Ersoy sosyal medya hesabında dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Türkiye'de yaptığı ilk kez trene bindiğini söyleyen ünlü şarkıcının yayımladığı ...

Sokullu'da Rönesans buluşmaları: 'Mücadele ettikleri için Nazım’ı daha iyi anlıyorlar'

1961 yılında komünist şair Nazım Hikmet’in Küba’ya yaptığı seyahat ve buna dair eserlerini konu alan, 2008 yılı yapımı “Nazım’ın Küba Seyahati” belgesel filmi buluşmaya katılan mahallelil...


Alaçatı’da ‘tiyatro hafta sonu’

İzmir Alaçatı sakinleri hafta sonu iki gün üst üste tiyatro keyfi yaşadı. 24 Kasım Cuma akşamı Sınırlar izleyiciyle buluşurken önceki gün ise bol ödüllü Sevgili Arsız Ölüm - Dirmit sahnel...

CRR’de İdil Biret’e saygı

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun 82’nci doğum günü dolayısıyla düzenlediği “İdil Biret’e Saygı Gecesi”nin solisti Türk klasik piyano ekolünün genç temsilcisi Can Çakmur’du. Şef Çetin Işı...


Fidel Castro Ankara’da anıldı: 'Devrim arayışımızın en büyük mirasçılarından'

Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve José Martí Küba Dostluk Derneği’nin birlikte düzenlediği etkinlikte Küba Devrimi’nin tarihsel önderi Fidel Castro Ruz ölümünün 7. yılında Ankara’d...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Zeytin yaptığı videosuyla olay olan Hülya Avşar'dan kötü haber!

Hülya Avşar geçtiğimiz günlerde zeytin hasadı yapmış ve sosyal medyada çok konuşulmuştu. Hülya Avşar'ın hastalığıyla ilgili flaş bir haber sevenlerini korkuttu. Şarkıcı ve oyuncu Hülya Av...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Herediter anjioödem nedir, belirtileri neler?

Herediter anjioödem (HAÖ), vücudun herhangi bir yerinde ani ve şiddetli şişliklere neden olabilen nadir ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir genetik hastalık. Bu şişlikler, deri, mukozalar ve iç organlar dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Herediter anjioödem belirtileri arasında ani şişlikler, ağrı, kaşıntı ve sindirim sistemi sorunları bulunur.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR