Yukarı
397041

Kızamık belirtileri neler, nasıl geçer?

07 Şubat 2024 12:24

Kızamık, öksürük veya hapşırık yoluyla havaya yayılan virüsle temas yoluyla yayılan bulaşıcı bir hastalık. Genellikle burun, boğaz ve solunum yollarını etkileyen kızamık hastalığı her yaşta görülebiliyor. Kızamık belirtileri arasında ateş, öksürük, burun akıntısı, kızarıklık, gözlerde hassasiyet ve döküntü bulunuyor.

Kızamık, damlacık yoluyla, enfekte bir kişinin hapşırması veya öksürmesi sonucu havada bulunan virüs parçacıklarının başka bir kişiye solunmasıyla bulaşabiliyor. Kızamık oldukça bulaşıcı bir hastalıktır ve genellikle aşılanmamış bireylerde görülüyor. Kızamık aşısı, hastalığın yayılmasını önlemekte oldukça etkilidir.

KIZAMIK BELİRTİLERİ NELER?

Kızamık belirtileri genellikle virüsün vücuda girmesinden sonra yaklaşık 7-14 gün içinde ortaya çıkar. Belirtiler şunları içerebilir:

Ateş: Yüksek ateş kızamıkın erken belirtilerinden biridir.

Öksürük: Kuru veya hafif balgam eşlik edebilir.

Burun akıntısı: Burnun akması ve tıkanıklık gibi semptomlar görülebilir.

Gözlerde Hassasiyet: Işığa karşı hassasiyet ve gözlerde sulanma ve kızarıklık görülebilir.

Kızarıklık: Ağız içi ve boğazda kızarıklık, bademciklerde şişme olabilir.

Döküntü: Kızamık döküntüsü, genellikle hastalığın 3-5. günlerinde başlar. Başta yüzde ve boyunda olmak üzere vücudun her yerinde yayılabilir. Küçük, kırmızı, kabarık lekeler şeklindedir ve genellikle birbirine yakındır.

Bu belirtiler tipik olarak 7-10 gün devam eder ve kızamık geçtikten sonra döküntü ve diğer semptomlar kaybolur. 

KIZAMIK HASTALIĞI NEDENİ NEDİR?

Kızamık hastalığının nedeni kızamık virüsü (rubeola virüsü) enfeksiyonudur. Bu virüs çok bulaşıcıdır ve havadaki damlacıklar yoluyla yayılır. Bu damlacıklar, enfekte bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşmasıyla havaya yayılır ve sağlıklı bir kişi tarafından solunabilir.

Kızamık virüsü şu yollarla bulaşabilir:

Doğrudan temas: Enfekte bir kişiyle öksürürken veya hapşırırken yüz yüze temas.
Havadaki damlacıklar: Enfekte bir kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya yayılan damlacıkları solunması.
Kontamine yüzeyler: Enfekte bir kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla kontamine olan bir yüzeye dokunmak ve ardından ağız, burun veya gözlere dokunmak.

Kızamık virüsü son derece bulaşıcıdır ve aşağıdaki kişiler risk altındadır:

Aşısız kişiler: MMR aşısı yaptırmamış olan bebekler, çocuklar ve yetişkinler.
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler: Bazı kronik hastalıkları olan kişiler, kanser tedavisi gören kişiler ve organ nakli yapılan kişiler.
Hamile kadınlar: Hamile bir kadın kızamık virüsüne yakalanırsa, virüs bebeğe de bulaşabilir ve doğum kusurlarına neden olabilir.

Kızamık hastalığının önlenmesi için en etkili yöntem aşılanmadır. MMR aşısı, kızamığa karşı %97 oranında koruma sağlar. Aşı, 12 ay ve 4-6 yaş arası tüm çocuklara iki doz olarak önerilmektedir.

KIZAMIK NASIL GEÇER?

Kızamığa karşı kesin bir tedavi yoktur. Tedavi, semptomları hafifletmeye ve komplikasyonları önlemeye yöneliktir.

Kızamık semptomlarını hafifletmek için:

Bol sıvı tüketin: Bol bol su, meyve suyu ve et suyu için.

Ateşinizi düşürmek için: Paracetamol veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ateş düşürücüler kullanın.

Öksürüğünüzü hafifletmek için: Öksürük şurubu veya pastil kullanın.

Dinlenin: Vücudunuzun iyileşmesi için bol bol dinlenin.

Gözlerinizi koruyun: Gözlerinizi güneş ışığından ve tahriş edici maddelerden koruyun.

Kaşıntıyı hafifletmek için: Kaşıntılı döküntüleri serin bir duş veya banyo ile veya kalamin losyonu ile hafifletebilirsiniz.

Kızamık komplikasyonlarını önlemek için:

Doktorunuzun talimatlarına uyun.

Bol sıvı tüketin.

Ateşinizi düşürün.

Dinlenin.

Komplikasyon belirtileri için dikkatli olun: Zatürre, kulak enfeksiyonu veya beyin iltihabı belirtileri görürseniz derhal bir doktora görünün.

Kızamık genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden geçer. Döküntü kaybolduktan sonra, birkaç gün boyunca halsizlik ve yorgunluk hissedebilirsiniz.

Kızamık hastalığının tekrarlanma riski çok düşüktür. Bir kez kızamık geçirdikten sonra, ömür boyu bağışıklık kazanırsınız.

Kızamık hastalığının önlenmesi için en etkili yöntem aşılanmadır. MMR aşısı, kızamığa karşı %97 oranında koruma sağlar. Aşı, 12 ay ve 4-6 yaş arası tüm çocuklara iki doz olarak önerilmektedir.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Ekran maruziyeti çocuklarda otizme sebep oluyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. İbrahim Zeyrek, yaz aylarında çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda ailelere uyarılarda bulunarak, "Çocuğa saatlerce ekran ...

Göz renginiz hastalığınızı belirliyor

Avrupalı uzmanlar araştırmasına göre, göz rengini belirleyen melanin oranı göz hastalıklarında önemli rol oynuyor. Yeşil, mavi gibi açık renklilerde ışığa duyarlılık ve tümör riski ile re...


‘Depresyon Yaygın Bir Ruhsal Sağlık Sorunu’

Depresyon, bireyin duygusal, fiziksel ve zihinsel sağlığını derinden etkileyen yaygın bir ruhsal sağlık sorunudur. Bu durum, kişinin günlük hayatını önemli ölçüde zorlaştırabilir ve yaşam...

Neden Covid'e yaz mevsiminde de yakalanıyoruz?

Covid diğer viral solunum yolu hastalıklarından farklı olarak mevsimsel bir döngüde değil. Peki neden Covid yılın her döneminde ortaya çıkabiliyor? Covid-19 virüsü, grip gibi diğer solun...


Sıcaklarda cep telefonunuzu uzun süre şarjda bırakmayın

Cep telefonlarının bataryalarını şarj edildikten sonra fazla sürede prizde bırakmak şişmeden kaynaklı cihazın ömrünü kısaltabiliyor. Cep telefon tamircileri sıcak havalarda cep telefonlar...

Klima çarpması belirtileri, nasıl geçer?

Klima çarpması genellikle uzun süre klima altında kalmaktan kaynaklanırken, özellikle yaz aylarında görülüyor. Vücudun ani sıcaklık değişimlerine maruz kalmasıyla oluşan klima çarpması be...


'Yaz Covid'i': Yeni FLiRT varyantlarıyla ilgili neler biliniyor?

Dünya Sağlık Örgütüne göre FLiRT adı verilen yeni bir Covid-19 varyant grubu dünya çapına baskın hale geldi. Belirtileri neler, ne kadar yaygın? Dünya Sağlık Örgütüne göre (WHO) FLiRT adı...

Bilimsel araştırma: Diyabet ve kalp krizi arasındaki çarpıcı ilişki

Diyabet hastalığının başlangıcını sadece dört yıl geciktirmenin, kalp krizi riskini %26 oranında azaltabildiğini ortaya koyan bir araştırma yayımlandı. Çin-Japonya Dostluk Hastanesi'nden ...


Sıcak havalarda isiliğe dikkat!

Yaz sıcaklarının iyice kendini gösterdiği bu günlerde uzmanlardan ’isilik’ ile ilgili uyarı geldi. Dr. Ayşegül Yalçınkaya İyidal, havaların ısınmasıyla birlikte özellikle bebeklerde ve kü...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ünlü oyuncu İlker Aksum baba oluyor

Geçtiğimiz sene haziran ayında Dilay Ekmekçioğlu ile nikah masasına oturan başarılı oyuncu İlker Aksum'un baba olacağı müjdesi geldi. Çarli, Canım Ailem, Ramo ve Teşkilat gibi dizilerdeki...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ekran maruziyeti çocuklarda otizme sebep oluyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. İbrahim Zeyrek, yaz aylarında çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda ailelere uyarılarda bulunarak, "Çocuğa saatlerce ekran gösterildiği zaman, otizm benzeri tablo sıklıkla karşımıza geliyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR