Yukarı
398535

AB, el konulan Rus varlıklarının geliriyle Ukrayna'ya silah almak istiyor

28 Şubat 2024 13:45

Avrupa Birliği, Rusya'nın dondurulan varlıklarının gelirleriyle Ukrayna'ya silah almak istiyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen beklenmedik kârların Ukrayna'ya ortaklaşa askeri teçhizat satın alınmasında kullanılması konusunu görüşmeye başlama zamanı geldi" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yaptırımlar kapsamında dondurulan Rus varlık ve rezervlerinden sağlanan gelirlerle Ukrayna'ya askeri teçhizat alınmasını teklif etti.

Von der Leyen, Strazburg'da düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda, Avrupa savunmasının güçlendirilmesine ilişkin konuştu.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın üçüncü yılına girdiğini ifade eden von der Leyen, Rusya'ya, Kuzey Kore'nin mühimmat, İran'ın da insansız hava aracı (İHA) sağladığını anımsattı.

Von der Leyen, "Gazze'de devam eden savaş ve Orta Doğu'daki geniş çaplı istikrarsızlık, bölge ve ötesinde bir güvensizlik ve çatışma dönemine işaret ediyor." dedi.

"Avrupa güvenlik mimarisinin geleceği üzerinde çalışmaya başlamamız gerekiyor." diyen von der Leyen, üye ülkelerin savunma harcamalarını artırdığını, ulusal savunma bütçelerinin geçen yıla göre yüzde 20 yükseldiğini kaydetti.

Von der Leyen, savunma sanayisi ve üretim kapasitesini artırma konusunda da çok önemli adımlar attıklarına işaret ederek, Avrupa'da mühimmat üretimini 2025 yılı sonuna kadar ikiye katlayacaklarını ve yılda 2 milyondan fazla top mermisi üreteceklerini belirtti.

LEYEN'DEN 'ACİL ÇAĞRI'

"Daha yapacak çok şey var ve hızlı hareket etmemiz gerekiyor" ifadesini kullanan von der Leyen, hazırlıklı olunması, üye ülkelerin silahlı kuvvetlerini acil olarak yeniden inşa etmesi, yenilemesi ve modernleştirilmesi gerektiğini anlattı.

Von der Leyen, Avrupa'nın savunmaya daha fazla kaynak ayırması gerektiğini vurgulayarak, gelecek haftalarda ilk Avrupa Endüstriyel Savunma Stratejisi ile ilgili tekliflerini sunacaklarını söyledi.

Stratejinin ve birlikte hazırlanan Savunma Yatırım Programı'nın temel amaçlarından birisinin ortak savunma alımlarına öncelik vermek olduğunu bildiren von der Leyen, ön alım anlaşmalarıyla savunma sanayisine birlikte sipariş verebileceklerini aktardı.

"Avrupa savunma sanayisinin sermayeye erişime ihtiyacı var." diyen von der Leyen, kamu ve özel sektörü savunma sanayisine destek vermeye çağırdı.

Von der Leyen, AB seçimleri sonrasında belirlenecek yeni komisyonda savunma alanından sorumlu bir üyelik fikrini desteklediğini vurguladı.

RUS VARLIKLARINDAN KÂR EDİLDİ

"Dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen beklenmedik kârların Ukrayna'ya ortaklaşa askeri teçhizat satın alınmasında kullanılması konusunu görüşmeye başlama zamanı geldi" ifadesini kullanan von der Leyen, bu parayı kullanmanın güçlü bir sembol olacağını, Avrupa ve Ukrayna'yı daha güvenli hale getireceğini belirtti.

AB ülkeleri, savaş nedeniyle Rusya Merkez Bankasının yaklaşık 200 milyar avrosunu dondurdu. Rus varlıklarını tutan finansal kurumlar bunların vadesi geldikçe yeniden yatırım yaparak ciddi bir kazanç sağlıyor.

AB, ana para yerine bundan elde edilen gelirleri hedef almak istiyor.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Cevdet Yılmaz 2025 bütçesinin detaylarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin rakamsal detayları açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı merkezi yönetim bütçe ba...

Beklenen faiz kararı geldi! Dolar - euro kaç TL?

Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada döviz kurlarında son durum... Döviz kurları, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı sonrası yatay seyretti Dola...


UniCredit yüzlerce kişiyi işten çıkaracak

Fabi olarak da bilinen sendika, İtalya'nın en büyük ikinci kredi kuruluşunun 1.000 çalışanın gönüllü olarak işten çıkarılmasını ve 500 yeni istihdam yaratılmasını kabul ettiğini söyledi. ...

'En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çıkarılsın' çağrısı

Ömer Fethi Gürer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'deki emeklilik sisteminde ciddi sorunlar olduğunu dile getirdi. 2024'ün "emekliler yılı" ilan edildiğini hatırlatan Gü...


Konut satışlarında 21 ayın zirvesi: İşte en çok konut satılan iller...

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu. Böylece konut satışları 2022 Aralık'tan ...

Borsa İstanbul güne negatif başladı

"Borsa İstanbul 100 Endeksi 'nde bugün 9020 öncelikli direnç noktası olurken bu seviyenin aşılması ve yukarı yönlü hareketliliğin devam etmesi durumunda 9084 ve 9205 seviyeleri direnç nok...


Petrol fiyatları yükselişe geçti

Petrol fiyatları bu ay, dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birini tedarik eden Orta Doğu'daki çatışmaya ilişkin endişelerin artan düşüş sinyallerini dengelenmesiyle sarsıldı. Uluslararas...

Yabancı girişi olan BIST hisseleri

İş Yatırım tarafından hazırlanan yabancı yatırımcı bazlı hisse senetlerinde günlük yabancı oranları tablosunda en çok artan ve en çok azalan hisseler yer aldı. İşte yabancı yatırımcıların...


Finansal kuruluşlara 3,18 milyar TL ceza

Ticaret Bakanlığı Müfettişlerince yapılan denetimlerde, finansal kuruluşlarca EFT, havale, FAST, kıymetli maden ve uluslararası fon transferi, başka finans kuruluşlarının ATM kullanımı, k...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hira hastanelik oldu! Demet Akalın apar topar İstanbul'a döndü

Şarkıcı Demet Akalın'ın kızı Hira'nın okulda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hazırlıkları sırasında el bilekleri kırıldı. Paris'te olan Akalın apar topar Türkiye'ye döndü. Eşi Okan Kurt ile ta...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Yaşlanmayı geciktirecek yöntem...

İnsan Hücresi Atlası projesi kapsamında bilim insanları laboratuvar ortamında az miktarda insan cildi üretmeyi başardı. Biyoloji dalında dünyanın en iddialı araştırma programlarından İnsan Hücresi Atlası projesi kapsamında, insan bedeninin kök hücreden nasıl deri hücreleri ürettiği keşfedildi. Bilim insanları laboratuvar ortamında az miktarda insan cildi üretmeyi başardı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR