Yukarı
415567

Türkiye, Avustralya'ya karşı: 2026 zirvesinin ev sahipliğini kim yapacak?

20 Kasım 2024 10:45

Türkiye ve Avustralya, 2026 BM İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapmak için yarışıyor. Bu zirveye ev sahibi yapan ülke, büyük bir uluslararası prestij elde edecek.

Türkiye ve Avustralya, amansız bir mücadeleye girdi. İki ülke de 2026 yılında gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nin ev sahipliğini yapmak üzere adaylıklarını koydu. Türkiye de, Avustralya da çekilmeyi reddediyor.

İki ülke de, zirvenin ev sahipliği için 2022 yılından beri adaylıklarını koyuyorlardı. COP29 zirvesinin Bakü'de yapılması, iki ülke arasındaki tartışmaları kızıştırdı.

Avustralya İklim Bakanı Chris Bowen, Türkiye ile bir anlaşmaya varmak amacıyla Cuma günü Türkiye'ye son dakika bir ziyaret gerçekleştirdi ancak Türk yetkililer çekilmeyi reddetti. Türkiye Çevre Bakan Yardımcısı Fatma Varank, ülkesinin adaylık konusunda kararlı olduğunu vurguladı.  

200 ülkeden liderlerin katıldığı zirveye ev sahipliği yapan ülke, hem diplomatik prestij kazanıyor hem de çevre dostu politikalarını küresel bir platformda sergileme fırsatı buluyor. 

İHRACATI, ADAYLIĞINA TERS

Türkiye'nin Akdeniz'deki konumunun, delegelerin seyahatlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltacağını ve Avustralya’ya kıyasla daha küçük bir petrol ve gaz endüstrisine sahip olduğunu vurguladı. Varank, “Türkiye, 2021'de COP26 için adaylığını çekti ancak bir kez daha geri adım atmayacak,” dedi.   

İklim Zirvelerine katılan liderler, fosil yakıt ihracatı yapan ülkelerin Zirve'ye ev sahipliği yapmasını eleştirmişti. Önemli bir yakıt ihracatçısı olan Suudi Arabistan, daha önce zirveye ev sahipliği yaptığı için eleştirilerin odağındaydı.

Avustralya, dünyanın en büyük fosil yakıt ihracatçılarından biri. Avustralya İklim Bakanı Bowen, “Fosil yakıt ihracatçısı olduğumuz gerçeğini inkar etmiyoruz. Ancak yenilenebilir enerji ihracatına geçiş sürecindeyiz,” diyerek ülkesinin adaylığını savundu.

Avustralya, “Pasifik COP” önerisiyle Pasifik ülkelerinin karşılaştığı kıyı erozyonu ve yükselen deniz seviyesi gibi sorunlara dikkat çekmeyi hedefliyor.

Türkiye, enerjisinin yaklaşık yüzde 80’ini fosil yakıtlardan sağlıyor ve 2023’te Avrupa’nın en büyük ikinci kömür bazlı elektrik üreticisi oldu. Buna rağmen Türkiye, iklim politikalarındaki ilerlemelerini öne çıkararak adaylık için güçlü bir pozisyona sahip olduğunu belirtiyor.

BATI ÜLKELERİ ADAYINI SEÇTİ

Almanya, Kanada ve İngiltere gibi ülkeler Avustralya'ya destek verdi. Pasifik liderleri de Avustralya’nın adaylığını, Pasifik bölgesine öncelik verilmesi şartıyla destekliyor.

Fiji İklim Sekreteri Sivendra Michael, “Avustralya’nın adaylığını destekliyoruz. Ancak fosil yakıtlardan uzaklaşma konusunda ulusal düzeyde daha güçlü adımlar atmaları gerektiğini hatırlatıyoruz,” dedi.  

Türkiye, Batı Avrupa ve Diğerleri Devletler Grubu’ndan hangi üyelerin desteğini aldığını açıklamadı. BM'nin bu gruptaki 28 üyesinin ev sahipliği için oybirliği ile karar vermesi gerekiyor. Kararın kesinleşeceği tarih ise halen bilinmiyor.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Netanyahu, kurtaramadığı İsrailli rehineleri satın almak istiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın elindeki rehineleri serbest bırakanlara rehine başına 5 milyon dolar ödül ve Gazze’den güvenli çıkış garantisi önerdi. İsrail Başbakanı Binya...

Şifa diye koşuyorlar: Her yıl yüzbinlerce kişi sıraya geçiyor...

Keşmir'de geleneksel şifacılar tarafından Dal Gölü'nden toplanan sülükler, cilt hastalıklarından migrene, karaciğer rahatsızlıklarından romatizmal hastalıklara kadar çeşitli sağlık sorunl...


Piyasalarda gün ortası: BIST 100 endeksi pozitif

Dün 9.232,90 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 39,85 puan ve yüzde 0,43 artışla 9.272,75 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 15,35 puan ve yüzde 0,17 ...

Elon Musk, en iyi dostu Trump'la roket kalkışını izledi

Elon Musk’ın SpaceX’i, devasa Starship roketini Teksas’tan fırlatarak Mars hedeflerine bir adım daha yaklaştı. Musk ve ABD başkanı seçilen Donald Trump fırlatışı beraber izledi.


Trump kritik göreve Dr. Mehmet Öz'ü getirdi

Donald Trump, ABD'nin geniş çaplı kamu sağlık sigortası programının başına, daha önce televizyon sunuculuğu ve kalp cerrahisi ile tanınan Dr. Mehmet Öz'ü getirdi. Dr. Öz, kariyerinde hem ...

Trump, Çin'e karşı 'silahını' seçti: Türk metal ihracatını zora sokabilir

ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Cantor Fitzgerald CEO’su Howard Lutnick’i Ticaret Bakanı olarak seçti. Lutnick, ticaret ve gümrük politikalarının yönetimini teslim alacak. Bakan adayı s...


Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili AYM'ye başvurdu

Protesto gösterileri sırasında 11 kişinin gözaltına alındığı Gürcistan'da, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, seçim sonuçlarının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Başvuru dilekçesi...

Ukrayna açıkladı: Sınırdan 115 km uzaktaki hedefi vurduk

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, sınırdan 115 km uzaktaki Rusya'nın 1046 nolu cephaneliğini vurduğunu açıkladı. Saat 02.30 itibarıyla hedef alınan söz konusu bölgede 12 ikincil patlama kay...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kraliçeydi başkan oldu

Ortaokul yıllarında futbola başlayan Nevide Çiçek (23) güzellik kraliçesi seçilip dizi-film oyunculuğu yapmasına rağmen bu tutkusundan vazgeçmedi. Yeni sezonda 1207 Antalyaspor Kadın Futb...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Temiz hava almanın bir faydası daha ortaya çıktı

Temiz hava almanın faydaları hakkında birçok şey duymuşsunuzdur, ancak yeni bir araştırma bu durumun bilimsel bir boyutunu ortaya koyuyor: İnsan vücudu, bazı vitamin ve mineralleri doğrudan havadan absorbe edebiliyor. Uzmanlar, bu besinlere "aeronutrientler" adını veriyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR