Yukarı
1

Sinan Kara

Belediyelerde, gelen gideni arattı mı? (4)

05 Eylül, 2020

   İzmir’deki belediyeler ile ilgili yaptığımız değerlendirmelerde son bölüme geldik. Belediye Başkanlığı koltuğunda 1,5 yılını dolduran Başkanların durumunu ele aldık.  Başkanların geçirdiği süre toplam görevin üçte biri yapıyor. Bu süre içerisinde neler yapıldı, neler oldu?

   Sözün özü;

   Gelen gideni arattı mı?

   Kalan ilçeleri, yorumlamaya devam ediyoruz..

   Dikili Belediyesi

   Bir önceki Belediye Başkanı Mustafa Tosun tam anlamıyla Dikili için kocaman bir talihsizlikti. Her açıdan ilçeye büyük zararlar verdi. Maalesef CHP yöneticileri de günü birlik ilişkiler bozulmasın diye kötülüklere göz yumdu.

   Adaylık sürecinde çok bastırmasına ve kollayanlara rağmen tekrar Tosun aday yapılmadı. Başarısız ve bir dönemlik Belediye Başkanı olarak kayıtlara geçti. Dikili için pekte hayırlı oldu.

   Tosun’un yerine aynı zamanda eski Meclis Üyesi olan Adil Kırgöz geldi. İlk hatası “Rövanşist” davranarak Tosun zamanında işe girenleri çıkarmak oldu. Bu davranış biçimini yanlış bulanlardan biriyim. Önceki Başkanla hesaplaşmanız olabilir ama çalışıyor ve üretiyorsa, hiçbir işçi işinden ve emeğinden edilmemeli.

   Gelelim hizmetlere..

   Hakkını teslim edelim ki, bu kadar kısa süre içerisinde Adil Kırgöz Dikili için güzel işlere de imzasını atıyor. Tosun’un 5 yılda yapamadıklarını Kırgöz şu 1,5 yıllık sürede yaptı desem abartı olmaz. Görev süresi doluncaya kadar çok daha güzel işler yapacağını düşünüyorum. Başkan Kırgöz’ün yüksek borçlarla devraldığı Belediyeyi çok daha iyi yerlere getirme gayreti içerisinde olduğunu söylemeliyiz. Özellikle fahiş paralar verip araç kiralama israfından kurtarıp Belediyeye yeni araçlar alması, gelecek için İlçenin lehine de bir adım oldu. Boşa gidecek paralarda Belediyenin kasasında kalmış oldu.

   Dikili’de diğer olması gereken hizmetlere bakınca da aksayan ve göze batan çok bir şey yok. Su sorunu dışında. Yıllardır var olan bu soruna artık bir çözüm bulunmalı. Bu konuda en büyük görev Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e düşüyor.  

   Dikili’de gelen gideni arattı mı?

   Bence aratmadı. Hatta giden geleni aratmış desek, yerinde bir söz olur..

   Bayındır Belediyesi

   Bilenler bilir önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun oldukça önemsediği ilçelerden birisiydi Bayındır. Yıllarca Çiçek alımı yapılıp, ilçe ekonomisine katma değer sunması açısından Kocaoğlu buraya büyük destekler verdi. Ancak ne ilginçtir ki Belediye seçimlerinde CHP burada bir türlü başarılı olamadı. CHP ya iyi bir aday çıkaramadı ya da seçmene kendisini anlatamadı.

   Bayındır’ı AKP’den seçilen Uğur Demirezen yönetiyor. Kendi ölçekleri dahilinde hizmetler üretmeye çalışıyor.

   Özellikle tarım alanında Bayındır’da güzel işler oluyor. Ürünler yurt dışına da ihraç ediliyor. Ancak bu alanda çok daha iyi çalışmaların ortaya konulması gerekiyor. Parti ayrımı olmaksızın, Büyükşehir ile Bayındır Belediyesinin yapabileceği işbirliği tıpkı aziz Kocaoğlu döneminde olduğu gibi bu dönemde de oldukça önemli. Çünkü kazanan vatandaş olur.

   Efes Selçuk Belediyesi

   CHP’de parti içi çekişmelerden dolayı Efes Selçuk Belediyesi geçtiğimiz dönem AKP’ye kaptırılmıştı. Son seçimlerde yapılan doğru aday tercihi ile tekrar CHP’ye geçti.

   Doğru tercih dememin bir diğer nedeni, ilçede yapılan işler. CHP’li çiçeği burnunda Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel önceki dönemden kalan büyük borçlara rağmen, kayda değer işlerin altına imzasını atıyor.

   Kısa süre içerisinde zorunlu hizmetlerin yanı sıra, özellikle tarım, sosyal ve kültürel alanda ortaya konulan çalışmalar, adeta ilçeye yeni bir kimlik kazandırmaya başladı. Efes Selçuk yeni ve yakışan ismiyle markalaşmaya başladı. Sadece İzmir ve civarında değil, ülke genelinde de güzel sözlerle anılıyor oldu.
Şu ana kadar çok sayıda projeler hayata geçti. İlk akla gelenlerden birisi eğitim sistemine el atmak. Köylerdeki çocukların eğitimine katkı sağlamak için taşımalı eğitimi Belediye yapmaya başladı. Bir anlamda Devletin sorumluluğunda olup fakat yapılamayan bu önemli hizmeti Belediye üstlenmiş oldu.

   Ayrıca Efeslim Kart projesi de övgüye değer. Bu kartın amacı, vatandaşların atık toplamaları karşılığında karta yüklenen puanlarla ihtiyaç sahiplerinin belirli bir limit dahilinde temel gıda ve tüketim maddelerinden yararlanıyor olması. Bu amaçla hem çevre korunmuş oluyor, hem de yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara el uzatılıyor.

   Başkan Sengel pandemi sürecinde de vatandaşların yanında oldu. Zaten başkanın en çok övgü alan tarafı, sürekli sokaklarda olması ve birebir vatandaşların derdiyle ilgilenmesi.

   Efes Selçuk’ta daha birçok güzel işler yapılıyor. Bunun için ayrı bir çalışma yapmak lazım.

   Gelelim can alıcı soruya;

   Efes Selçuk’ta gelen gideni arattı mı?

   Bence bırakın gelenin bir önceki gideni aratmasını. Giden hatta gidenler geleni aratmış gibi..

   Güzelbahçe Belediyesi

   Bir önceki Başkan Ertan Avkıran sarmaşık davası nedeniyle beraat etti. Avkıran’ın geçmiş dönemlerde hapse atılmasıyla birlikte Mustafa İnce Belediye Başkanı olmuştu.

   Başkan İnce’nin bu üçüncü dönemi. Güzelbahçe’de özellikle 2 dönemi çok sancılı geçti. Parti içerisindeki tutumu ve oluşturduğu kadro yüzünden nedeniyle sürekli eleştirildi.

   Ancak hizmet açısından çokta kötü olmadığını da ayrıca söyleyelim. Çünkü küçük ilçe olduğu için bütçesi de diğer ilçelere göre yetersiz. İnce aday belirlemeleri sırasından direkten dönmüştü. Yerine Nilay Kökkılınç atanmış, ancak bu atama son dakikada değişmişti.

   Peki, İnce giden Ertan Avkıran’ı arattı mı?

   Bence hayır. Çünkü İnce kısa sürede Başkanlığa iyi ayak uydurdu. Şu anda ustalık dönemini yaşıyor..

   Foça Belediyesi

   Hakkını teslim edelim ki bir önceki Başkan Gökhan Demirağ çalışkan bir yapısı vardı. Deyim yerindeyse sokaktan eksik olmazdı. Yerine gelen Başkan Fatih Gürbüz’ün ise ilk dönemi. Alışma döneminde. O da Foça için koşturuyor ve hizmet yapabilmek için gayret ediyor. Özellikle ikinci dönemi görürse, bence çok daha başarılı işlere imza atabilir. Çünkü çok istekli.

   Tabi başına gelen bir talihsiz davayla da gündemde. Dava devam ettiği için şu an içeriğe çokta girmeyelim.

    Foça’da gelen gideni arattı mı?

   Şu an için söylemek gerekirse evet arattı.

   Ancak henüz erken, o nedenle biraz daha sabır..

   Kınık Belediyesi

   CHP’nin Kınık’ta yaptığı tercihten dolayı, AKP’li Başkan Sadık Doğruer bir kez daha Başkanlığı kazandı. Başkan Doğruer kendi çapında başarılı. Çünkü Kınık’ta küçük bir yer. En büyük avantajı da İktidar partisinden olması nedeniyle, Ankara’dan Kınık için hizmet talebinde bulunması.

   Ancak şu da var ki, CHP aday tercihinde eğer geçmişteki hatayı yapmazsa Kınık’ı kazanması bence çokta zor değil..

   Beydağ Belediyesi

   Bu ilçe CHP’li Başkandan bir Başka CHP’li Başkana geçti. İki dönem Başkanlık yapan Süleyman Vasfi Şentürk bu dönem aday yapılmadı. Yerine, eski İlçe Başkanı Feridun Yılmazlar geldi.

   Zaten önceden tecrübesi olduğu için, Yılmazlar halkın içerisinde olan bir isim. Gelen gideni arattı mı?

   Dediğim gibi şu an iyi gidiyor. İleri de tekrar Beydağ’ı da değerlendiririz..

   Karaburun Belediyesi

   Bence CHP İzmir’de atanan iki yanlış Belediye Başkanı var. Birisi Urla değeri de Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girin Erdoğan.

   Neden mi?

   Çünkü gelir gelmez şirkete kendi atamasını yaptırarak para pul işleriyle gündeme geldi.

   Neden mi?

   Çünkü başlar başlamaz akrabalarını Belediyede işe aldı.

  Neden mi?

  Çünkü ağaç katliamı yaparak, partisini kamuoyunda tartıştırdı.

  Say say bitmez..

  Genel Merkez de nasıl bir hata yaptığının farkında. Bir dönemlik Başkanlar var, bence kendisi de bir dönemlik Başkanlardan birisi olacaktır. Bunu not edin..

  Kıymetli okurlar;

 Dört bölümden oluşan yazı dizisini tamamladık. Dediğim gibi biraz daha zaman tanımak gerekir. 3. Yılını doldurduklarında, Başkanların neler yaptıklarını çok daha ayrıntılı biçimde tekrar ele alacağız. Şimdiden bilginize..



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kerem Bürsin'in paylaşımı sosyal medyayı salladı

Oyuncu Kerem Bürsin'in Instagram hesabında paylaştığı kaslı vücudu sosyal medyayı salladı. 'Şeref Meselesi', 'Güneşi Beklerken', 'Ulan İstanbul', 'Sen Çal Kapımı' ve 'Ya Çok Seversen' gib...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR