Yukarı
1

Sinan Kara

Başkanlık koltuğu için; Kimler kalmaya yakın. Kimler nereye göz kırpıyor-1?

23 Eylül, 2023

   CHP İzmir’de kongreler nihayet tamamlandı. Son yapılan olaylı İl Kongresi sonrası kartlar yeniden karılmaya başlandı. Şimdi artık iş Belediye Başkan adaylarının açıklanmasına kaldı.

   Bundan sonraki aşamada birçok başkan yerini korumak için mücadele vermeye hazırlanırken, birçok talipli isimde mevcut başkanlardan boşalacak koltuklara oturmak için enerji harcayacak. Dolayısıyla zor ve meşakkatli bir döneme girmiş bulunmaktayız.

   Peki, kimler nereye talip?

   İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden başlayalım.

   Mevcut Başkan Tunç Soyer’in ikinci dönemi istediği herkes tarafından biliniyor. Şu ana kadar gerek Kılıçdaroğlu, gerek Genel Merkez tarafından Soyer’in tekrar aday yapılacağına ilişkin net bir açıklama yapılmış değil. Ancak, Kılıçdaroğlu tarafından Soyer’e tekrar vize verileceğinin CHP kulislerinde çokça konuşulduğunu da ayrıca belirtelim. Bana sorarsanız bir dönem bir Başkan içim oldukça yetersiz bir süre. Birçok kişi gibi, Soyer’de ikinci dönemi hak ediyor.

   Büyükşehir için ayrıca CHP Genel Başkan yardımcısı Ahmet Akın’ın isminin geçtiğine dair iddialar var. Bu iddiaların ne kadar doğru olduğunu ileriki günlerde daha net biçimde anlayacağız. Bence, bu iddia şehir efsanesinden öteye gitmeyecektir. Çünkü Ahmet Akın yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı koltuğunda oturuyor. O yüzden olası da olsa böyle bir talebin, ilkesel açıdan oldukça absürt kaçacağını da şimdiden vurgulamış olalım.

   Ve, ilçelere gelelim.

   Önce, önde gelen Metropol İlçelerden Karabağlar ile başlayalım ilçeleri analiz etmeye.

   Karabağlar’da Muhittin Selvitopu 2. dönemdir Başkanlık koltuğunda oturuyor. Yeniden bu göreve üçüncü kez talip olduğu biliniyor. Karabağlar son derece riskli bir ilçe. Hizmet açısından da çok sayıda insan şikayetçi. CHP’nin burayı yeniden kazanabilmesı için yeni bir isme ihtiyaç duyulduğunu belirtelim. Çünkü Karabağlar’da Belediye Başkanının yüzünü görmeyenler bile var. Hatta rahmetli Sıtkı Kürüm’ün hala başkan olduğunu sananlar var dersem şaşırmayın.

   Peki, Karabağlar için kimlerin ismi geçiyor?

   İl Kongresine damgasını vuran, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’nın Belediye Başkanlığını istediği herkesin malumu. 2019 seçimlerinde de buraya aday adayı olan Kaya adaylık şansını yakalayamamıştı. Kaya’nın uzun zamandır hazırlık yaptığı biliniyor. Arkasında Büyükşehir desteği olan Heval Savaş Kaya’nın bu yarışa daha güçlü gireceğini de ayrıca not düşelim. İleri de ne olur bilinmez ama CHP’de Karabağlar için şu ana kadar başka bir aday adayının ismi geçmiyor.

   Sırada, bir başka önde gelen Metropol İlçelerden Buca var.

   Mevcut Başkan Erhan Kılıç ikinci dönem için yeniden yarışacak. Başkanlık koltuğuna otururken önyargıları kıran ve bazıları tarafından kendisinden beklenmeyen hizmetlerin ( Erhan Başkan Buca’da güzel işler yapıyor… ) altına başarılı biçimde imzasını atan Kılıç, yine en güçlü isimlerin başında geliyor. Hakkını teslim etmek gerekir ki, tıpkı Soyer gibi ikinci dönemi hak eden isimlerden birisi de Erhan Kılıç.

   Buca için şimdiye kadar en bilinen aday adayları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Serkan Kalmaz’ın ismi geçiyor. Kalmaz’ın Büyükşehir desteğini arkasına aldığı konuşulsa da, bu desteğin sadece Heval Savaş Kaya ile sınırlı kaldığını da ayrıca belirtmek gerekir. Daha açık bir tabirle, Heval Savaş Kaya’nın Karabağlar’a başkan olmak için tüm enerjisini harcayıp, zorlu bir adaylık yarışına gireceğini de hesaba katarsak, Kalmaz’ın şansının Buca için zor olduğunu şimdiden ifade etmek gerekir.

   Buca’dan elimizde şimdilik bu kadar bilgi var. Olası aday adayları çıkarsa, onların da analizini ayrıca yaparız.

   Konak’ta Batur devam edecek mi?

   Bence Konak’ta mevcut Başkan Abdül Batur’un dışında ikinci bir adayı bulmak çok zor. Henüz erken olduğunu biliyorum ama şu ana kadar Batur’un dışında başka bir isme de rastlanmadığı gibi şansta tanınmıyor.

   Özellikle pandemi döneminde başarılı işler çıkaran, deprem, pandemi ve ekonomik krize rağmen Belediye hizmetlerini büyüterek sürdüren Başkan Batur’un, Konak için ikinci dönemine devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Unutulmama ki Batur’un Konak için en büyük projelerinden birisi de, Kentsel dönüşüm projesi. Bu önemli projenin çalışmalarına da ikinci döneminde başlayacağı biliniyor…

   Yazı dizimiz devam edecek. Önümüzdeki yazıda:

   -  Çiğli’de mevcut başkan Utku Gümrükçü yeniden vize alacak mı? Yoksa adaylık yarışında, amca-yeğen mücadelesine/inatlaşmasına mı tanık olacağız ?

   -   Karşıyaka’da ikinci bir isim var mı?

   -   Bornova’da Mustafa İduğ ne yapacak?

   -   Bayraklı’da Serdar Sandal ile devam mı?



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı

Şarkıları ve danslarıyla adından söz ettiren Yıldız Tilbe, diş tedavisi görmeye başladı. Ön dişleri çekilen şarkıcı, o halini takipçileriyle paylaşmayı ihmal etmedi. Sesi, şarkıları ve da...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Beyinde şimşek çakması tehlikeli midir?

Prof. Dr. Uludüz ‘’Durup dururken başınızda yüzünüzde gözünüzde veya ensenizde oluşan şimşek çakması ya da elektrik çarpması hissi önemli bir nörolojik sorundan kaynaklanabilir’’ uyarısında bulundu. Uzmanlar, ‘’Sanki beynimde şimşek çaktı’’ ya da ‘’Başımda elektrik çarpması gibi bir şey hissettim’’ şeklinde tarif edilen şikayetlerin nedeninin nörolojik problemler olabileceğine dikkat çekiyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR