Yukarı
410880

CHP’li Arpacı, Tekstil Sektörünün Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı

04 Eylül 2024 09:43

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, tekstil sektöründe yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı. Arpacı, “Türkiye için önemli sektörlerden biri olan tekstil ve hazır giyim, son yıllarda üretim ihracat ve istihdam açısından gerileme yaşamaktadır. İçinde bulunduğumuz koşullarda tekstil sektöründe 300 bine yakın istihdam kaybı yaşandığı, 2 bin civarında şirketin kapandığı veya küçüldüğü belirtilmektedir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Şeref Arpacı, tekstil sektörünün sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Arpacı, hazır giyim ve tekstil sektöründeki daralmanın sebeplerinin araştırılması ve önlenmesine ilişkin Bakanlıkların ne yaptığını sordu.

CHP’li Arpacı önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“TEKSTİL, TÜRKİYE EKONOMİSİN EN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİRİ”

Tekstil sektörü, Türkiye ekonomisinin en önemli unsurlarından biridir. Uzun yıllardır ülke ekonomisine katkıda bulunan bu sektör; istihdam sağlaması, ihracat kapasitesi ve yerli üretim gücüyle öne çıkmaktadır. Pek çok insana iş olanağı sunan sektör, özellikle kadın istihdamında büyük bir rol oynamaktadır. Ayrıca, ihracat gelirleri sayesinde Türkiye'nin dış ticaret dengesine de olumlu bir etkide bulunmaktadır. Tekstil ürünleri, Türkiye'nin başlıca ihracat kalemlerinden biridir ve ülke ekonomisine döviz kazandırmaktadır.

“300 BİN İSTİHDAM KAYBI YAŞANDI, 2 BİN CİVARINDA ŞİRKET KAPANDI VEYA KÜÇÜLDÜ”

Ancak; Türkiye için önemli sektörlerden biri olan tekstil ve hazır giyim, son yıllarda üretim ve ihracat açısından gerileme yaşamaktadır. Bu durumun başlıca sebepleri arasında; enflasyona kıyasla düşük kalan döviz kuru, artan enerji ve işçilik maliyetleri, dünya genelindeki ekonomik durgunluk, bunun sonucunda azalan tüketici talebi ve Çin gibi güçlü rakiplerin giderek öne çıkması yer almaktadır. Öte yandan son dönemde Türkiye’den tekstil üreticilerinin, yüksek kur ve Mısır’daki işçilik ve diğer maliyetlerin düşüklüğünden dolayı yatırımlarını Mısır’a taşıdığı gözlenmektedir. İçinde bulunduğumuz koşullarda tekstil sektöründe 300 bine yakın istihdam kaybı yaşandığı, 2 bin civarında şirketin kapandığı veya küçüldüğü belirtilmektedir.

“ÜRETİMDE EN SERT GERİLEME TEKSTİLDE”

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporuna göre; ağustos ayında, iki yıldan biraz uzun bir süredir ilk kez, takip edilen on sektörün tamamında üretim daralması yaşanmıştır. Üretimde en sert gerileme tekstil ürünlerinde kaydedilmiştir. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, tekstil ve hammaddeleri ihracatı Temmuz 2024'te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,1 oranında artarak 798,9 milyon dolara yükselmiştir. Sektörün Ocak – Temmuz dönemini kapsayan yılın ilk 7 aylık ihracatı ise yüzde 1,4 gerileyerek 5 milyar 418 milyon dolara düşmüştür. Son 12 aylık ihracat da yüzde 3,6'lık artış kaydederek 9 milyar 473 milyon dolara ulaşmıştır. TİM'in sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde, Türkiye ekonomisini domine eden sektörler arasında ilk sıralarda yer alan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı da geçen ay yüzde 7,3 artışla 1 milyar 662 milyon dolara çıkmıştır. Sektörün yılın ilk 7 ayında gerçekleştirdiği ihracat da yüzde 10,2 oranında azalarak 10 milyar 360 milyon dolara inmiştir. Geriye dönük 12 aylık sektör ihracatı ise yüzde 11,1 oranında düşerek, 18 milyar 69 milyon dolara gerilemiştir.

“ÖNLEM ALDINIZ MI? TEŞVİK VE DESTEK PAKETİ ÇALIŞMANIZ VAR MI?”

CHP’li Arpacı, önergesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a şu soruları yöneltti:

  1. Hazır giyim ve tekstil sektöründeki daralmanın sebeplerinin araştırılması ve önlenmesi ​hakkında Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
  2. Bakanlığınız sektördeki yüksek girdi maliyetlerine karşı üreticileri rahatlatacak teşvik veya destek paketi çalışması var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
  3. Bakanlığınız hazır giyim ve tekstil sektörünün ihracattaki payının artırılması için hangi çalışmaları yapmaktadır?
  4. Bakanlığınız sektörün küresel rekabetçiliğini korumak için hangi çalışmaları yapmaktadır?
  5. Bakanlığınızın sektöre yönelik yatırımcı ve müşterilerin rakip ülkelere yönelmesini önleyici bir çalışması var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
  6. Son beş yılda, yıllara göre, kapanan hazır giyim, tekstil ve konfeksiyon üretim tesislerinin sayısı kaçtır? İllere göre bu sayı nedir?
  7. Son beş yılda kapanan firmalar nedeniyle işsiz kalan kişi sayısı nedir?
  8. Bakanlığınızın sektördeki üretim ve istihdamı artırmaya yönelik çalışmaları var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
  9. Bakanlığınız, sektördeki rekabeti engelleyen finansal sorunların giderilmesine yönelik hangi çalışmaları yapmaktadır?


Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Büyükşehir’inden Mevlit Kandil’inde Helva İkramı

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Mevlid Kandili’nde kent merkezinde vatandaşlara irmik helvası dağıttı. Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinde ikram edilen irmik helvaları kısa sürede tükendi.

Altınova’da Kurtuluşun 102. Yılı coşkuyla kutlandı

Sabah resmi törenle başlayan kutlamalar gün boyunca devam etti. Kurtuluşun 102. yılı düzenlenen çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Altınova Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene; Ayvalık Kaymaka...


Acemi Erlere İkramlar Büyükşehir’den

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa’da vatani görevini yapmakta olan acemi askerlerin yemin töreninde çeşitli ikramlarda bulundu. Acemi askerlere ve ailelerine çay, kahve, su ve limonata...

Zeytinli Mahallesi halkı ve esnaftan imza kampanyası

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Zeytinli Çayı üzerinde meydana gelen yoğun yağışlar sonucunda yıkılan köprünün yeniden yapılması talep ediliyor. Zeytinli Mahallesi sakinleri ve Kızılay Sanayi...


Büyükşehir’den çiftçilere tohum desteği

Manisa Büyükşehir Belediyesi, üreticileri destekleme çalışmaları kapsamında 500 ton tohum desteğinde bulunacak. Yüzde 75 hibe desteği ile yapılacak desteklemeler için başvurular Manisa Bü...

Kula’lı Kadınlar Manisa’nın Tarihi noktalarını Adım Adım Gezdi

Manisa Büyükşehir Belediyesi, ‘Adım Adım Manisa’ projesi kapsamında Kula ilçesinden gelen 80 kişilik kadın kafilesine kültürel gezi düzenledi. Kafile, tıp tarihi müzesinden, Çanakkale Müz...


Büyükşehir Belediyesi’nden Çalışanlara Yüzde 10 İyileştirme

Muğla Büyükşehir Belediyesi 4 bin 670 çalışanın yevmiyelerine yüzde 10 iyileştirme yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras “Malum enflasyonist ortamda ücretler çok çabuk erimeye baş...

Kütahya'da Korkutan Deprem!

Kütahya'nın merkezinde bir deprem meydana geldi. Deprem saat 09:03 sularında kaydedildi. Yerin 9.81 kilometre altında gerçekleşen sarsıntının büyüklüğü AFAD Deprem Dairesi tarafından 3.5 ...


Başkan Aras Fransa’dan Güçlü İşbirliği Projeleri ile Döndü

Dünya Kenti Muğla vizyonu ile çalışmalarını sürdüren Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras tarım, turizm, altyapı, iklim krizi, denizcilik, sürdür...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ünlü oyuncu aşkını haykırdı

'Güneşin Kızları', 'Seni Çok Bekledim' ve Sen Anlat Karadeniz' gibi yapımlarda yer alan oyuncu İrem Helvacıoğlu geçen ocak ayında işletmeci sevgilisi Ural Kaspar ile yollarını ayırmıştı.

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sepsis farkındalığı hayat kurtarıyor...

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müberra Hraloğlu, sepsis hakkında önemli uyarılarda bulundu. Dr. Hraloğlu, sepsisin sinsi ve hızlı ilerleyen bir hastalık olduğunu belirterek, "Sağlıklı görünen bir insan, kısa bir sürede hayati tehlikeyle karşı karşıya kalabilir" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR