Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Binalardaki Renk Cümbüşü

03 Eylül, 2011

Binaların dış cephesinde bir renk cümbüşü almış başını gidiyor. Apartman sakinleri renklerin ve zevklerin tartışıldığı durumlarda çekiliş usulü ile kafalarına göre dış cephe boya renklerini seçiyorlar.
Kentsel görünüm herkesin kafasına göre uyguladığı renk tercihinde dolayı, renk cümbüşü ile görsel kirliliğe dönüşmüş durumda…

Bizim apartmandaki dış cephe boyasından sonra bu konuya özellikle değinmek istedim. Çünkü yan apartmanın dış cephe boyası altta bulunan marketin kurumsal renklerine uyum sağlaması için market sponsor olunca reklama esir düşmüş. Apartmanın dış cephe boyası sarı-yeşil, bizim apartmanın dış cephe boyası da mürdüm - pembe rengi olarak seçilince cadde oldu size allı – güllü rengârenk… Sonraki apartmanları da eklersek düşünün artık renk karmaşasını…

Her apartmanın kendi tercihine göre uyguladığı bu renk seçimleri kentte görsel kirlilik yaratmıyor mu?

Belediyelerin ilçelerinde bulunan apartmanların bu dış cephe boyamalarındaki renk seçimi konusunda bir yönetmeliği var mı?

Var ise, bu işleri kim denetliyor?

Belediyeler, kentin görüntü kirliliğine karşı önlem alınması ve çevre düzenlemesi konusunda  AB kriterlerine uyum sağlama sürecini nasıl değerlendiriyorlar?

Belediye Başkanlarımız hiç mi kafalarını kaldırıp etraflarına bakınmıyor!
***
“Binalara Enerji Kimlik Belgesi!” uygulaması

Bina alıp satarken, ‘Enerji Kimlik Belgesi’ zorunluluğu getiriliyor.


Bin metrekarenin üzerindeki binalarda Enerji Kimlik Belgesi  alınmasının zorunlu kılınıyor. Özellikle yeni binalara inşaat izni verilirken de Enerji Kimlik Belgesi şartı aranacak. Uygulama, yeni binalar için başlamış durumda, mevcut binalar ise 2  Mayıs 2017’ye kadar Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olmak zorunda. 2017’den sonra bina alım-satımında Enerji Kimlik Belgesi, zorunlu olacak. Bunun için kullanılacak teknik uygulama Mantolama olacak… Mantolama, binaların dışını yalıtım maddesi köpükle kaplama işi. Bu teknikle binalarda enerji tasarrufunun sağlanması amaçlanıyor. Enerji Performansı Yönetmeliği adı altında (BEP) tam anlamıyla uygulanacak olan sistem, Türkiye’de enerji tüketiminin en az yüzde 50 azalmasını hedefliyor. Yeni yapılacak konutların yanı sıra otel, hastane ve alışveriş merkezleri gibi tüm ticari ve hizmet amaçlı binalarda enerji tüketiminde tasarruf sağlanarak, AB standartlarına uyum süreci devreye girmiş olacak

2007 yılında çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu’nun, Avrupa Birliği (AB) enerji direktifleri çerçevesinde hazırlanan bu kanunun uygulanması için yetkililer BEP Yönetmeliği’nin de bu ihtiyacı karşıladığını söylüyor. “Yalıtımsız bina kalmayacağı” konusu yönetmelikte kullanım alanı bin metrekareden büyük, yeni yapılacak binalarda merkezi ısıtma sisteminin zorunlu hale geldiğini bildirdi. 100 metrekareden küçük bireysel yapılar dışında kalan yapıların tamamı için de yalıtımın zorunlu hale geliyor.
Her bina için “Enerji Kimlik Belgesi” düzenlenecek…

Bakanlığın: “… 5.12.2008 Tarihli ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin’ geçici 3. maddesine göre, -mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanma izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir- denilmektedir. Bu maddeye göre, mevcut binalar için 2.5.2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi mevcut binalar için yalıtım yapma zorunluluğu getirmemektedir…”  şeklindeki açıklaması şimdilik  sadece bilgi olarak ortada dolaşıyor, uygulama safhası nasıl işlemektedir, bilemiyoruz!

Bu işlerin Belediyelerce organize edilmesi gerekiyor. Herkesin bak başının çaresine şeklindeki başıboşluğunda ne sistem yürür nede uyum süreci doğru işler. İkinci masraf yaratmaktan başka sıkıntı olmaz.

Herkesin kafasına göre takıldığı seçimler,  kentin görüntüsünü kirletmekten öteye gitmez…

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yasemin Allen evde kraliyet pitonu besliyor

Suna Yıldızoğlu'nun kendisi gibi oyuncu olan kızı Yasemin Allen, konuk olduğu bir programda özel hayatına dair samimi açıklamalarda bulundu. "Annemin isminin bir sorumluluğu vardı" diyere...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Mide kanserinin en önemli nedenlerinden biri: 'Helicobacter pylori'

Mide kanserinin en önemli nedenlerinden birinin Helicobacter pylori olduğunu ve dünya genelinde milyonlarca kişinin midesinde fark edilmeden sessizce yaşadığını söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, Dünya Sağlık Örgütü'nün de yaklaşımının değiştiğine işaret etti.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR