Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Hadi Gali Sen de Gel

02 Haziran, 2024

Yörükler, yayla yolunda, yıldızların altında göçerler…
"Yayla yolunda, yıldızların altında 3 gece-4 gün doğanın kalbinde, tarih ve kültürel etkinliklerinde bizimle birlikte olur musunuz?"

BATI TOROSLARIN EN BÜYÜK YAYLA GÖÇÜ

Mustafa Kemal Atatürk "Ey ağalar beyler, Toroslara çıkın bir bakın. Nerede kara bir Yörük çadırı görürseniz, dumanı da tütüyorsa dünyada hiç bir güç bizi asla yenemez" demiştir.
Atatürk’ün Yörüklerle ilgili “İnsanlık, eski Mısırlarıyla, Yunanistanlarıyla, Romalarıyla ve bunlar bütün bedii eserleriyle ayağa kalksa ve başlarında bugünün kendi verimleri olan bütün medeniyeti, musıkîleriyle, şiirleriyle, sanatlarıyla ve bütün eserleriyle gözümün önüne dikseler, dikilseler.., benim gözüm, benim duygum, benim sevgim, yine ıssız dağlar başında yanık kavalını üfleyen, yarım çarıklı Türk çobanındadır” sözleri de çok değerlidir.
Yörüklere ve keçilerine dokunmayın! Onlar Osmanlı’ya boyun eğmedi, zulme rıza göstermezler haberiniz olsun!
İşte bu güçlü duyguyla yörükler buluşmaya devam ediyor...

Dostların yolunda yürümek, kekik kokularında çam ağaçlarına teslim olmak anlatılmaz yaşanır…
Doğa aşkıyla baş başa ve her şeyden uzakta göçerlerin rehberliğinde yayla yollarına düşmek için ben hazırım! 21 yıldır düzenlenen organizasyon hem yürüyüş, hem kültür gezisi, hem de doğa ile kaynaşmayı sağlıyor. Yürüyüşte yeni dostlar edinerek, yeni bilgiler ve deneyimler sayesinde doğanın bedenimi ve ruhumu kucaklayışıyla şifalanıyorum. Doğanın farklı renklerini hayran hayran izleyerek, kokusunu içinize çekerek, keyifle yürümek istiyorsanız hadi gali sen de gel!

Geleneksel Göcek – Gürsu – Pırnaz yayla yürüyüşü, bin yıldır devam eden sahilden yaylaya göçün geleneğini sürdüren Göcekliler tarafından, ilk defa 2003 yılında dostlar arasında gerçekleştirilmiş. Göcek yayla yürüyüşü ile her geçen sene artan katılımlarla bu etkinliğin geleneksel ve kitlesel bir etkinlik haline gelmesini sağlamışlar.

Darpaklı Şerif Hoca'nın bir türkümüz olsun fikriyle her geçilen yerin adının içinde bulunduğu dizeler oluşturulmuş. Daha sonra Teke türkülerinin ezgisine yakın bir ezgiyle türküler seslendirilmiş.Bu geleneğin yaşatılması hem kültürümüz ve hem de sağlıklı yaşamımız açısından önemlidir. Anadolu kültürünün yaşaması için sürdürülen yürüyüşün sonunda eskiden yapılan bir çok yarışma aktiviteler de gerçekleştiriliyor.

Geleneksel hale gelen, bu yıl 3 gece-4 gün sürecek yürüyüşün etkinlikleri 09.06.2024 pazar gecesi Dalaman meydanında kortej ve konserle başlayacak, 10.06.2024 pazartesi akşamı da Göcek meydanında yapılacak kutlamalarla etkinlikler devam edecek. 11.06.2024 salı sabahı erkenden göçerler buluşma noktasından yürüyüşe başlayacaklar.

Etkinliğin amacı; atalarının yaylağa (yaylak) çıkılan eski göç güzergâhı takip edilerek ataları gibi yürümek. Onların gittiği yollardan gitmek, konalgalarında dinlenmek ve soğuk suların başında tıpkı ataları gibi eğlenmek, sohbetler yapmak. Kısacası eskileri anarak nostalji yaşamak.
Doğa sevgisin yoğun yaşandığı yayla yolculuğunda olmak, doğasever yeni insanlarla tanışmak için yola düşmek lazım... Her yol sizi başka anlara- anılara sürükler. Bazen yaylanın serinliğinde bir kitap imza gününe dönüşür. Şiirlerden konuşur, şiirlerle dillenir sohbetler. Özgür Özel'i siyaset alanının dışında samimi, çocuksu anlarında yakalarsınız. Oynayn, şarkı söyleyen doğal anlarını kaydedersiniz. Türkülerini sesiyle kalbinize işleyen değerli sanatçı Sümer Ezgü ile buluşursunuz. Daha kimler kimler izlerinize karışır. Sohbetlerinizde gönül dostluğunuza eşlik eder.Göçümüz şenlenir, renklenir. Etkinlik yörüklerin/göçerlerin öz kültürününün geleceğe yansıtılması bakımından çok önemli... 

Her yıl gelişen ve katılımı artan yayla yürüyüşü boyunca, Kızıldere, Karanfilli, Gürsu Köyü, Pırnaz Köylerinden geçilecek.
Anlatılanlara göre; Göcekliler'in yaylası (Pırnaz'da) olarak bilinen Göcek içi mevkisinin varış noktası olması dolayısı ile "Göcek’ten Pırnaz Yaylasına" adı verilmiş. Pırnaz'ın batısında bulunan Göcek içi mevkisinde Göcekliler'in evleri bulunuyor. Burası kışın kar yağarsa kar eğlenceleri için, yazında beş aya yakın süreli kalınan bir yerleşim yeri ve Ardıç, Pıynar ve Çam ormanlığının içinde nadide yerlerden biridir.

Göcek Gürsu Pırnaz Yayla Yolculuğu Yürüyüş Kurulu Komitesi Prof. Dr. Nurettin Demir, İsmet Dim ve Şerif Şimşek.
Düzenleme Komitesi Başkanı CHP eski Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir "Bizler burada yüzyıllardır süren bir geleneğin temsilcileriyiz. Yörük göçü sadece bir göç sadece bir yürüyüş değildir. Orta Asya’dan Anadolu’ya büyük bir demokrasi ve hoşgörü yolculuğudur.Yürüyüşteki temel amacımız bu geleneği yaşatmak, atalarımızı torunlarımıza anlatmak. Ancak bunun yanında güncel sorunlara da dikkat çekmeye çalışıyoruz. O nedenle birkaç yıldır da çevre sorunlarına dikkat çekiyoruz. Küresel ısınmaya karşı duyarlılığı diri tutmaya ve doğayı tanıtmaya çalışıyoruz'' sözleriyle ifade ederken, 'Atalarımızın yüzyıllardır yaptığı bu yayla yolculuğunu yaşatarak onları anıyoruz. O zamanki şartlarda doğa zorluklarını çekerek nasıl yaşadıklarını hissediyoruz. Bu yürüyüşü bir avuç insanla başlattık. Her sene katılım artıyor. Haziran'ın ikinci haftası 'çadırda konaklar ve yürüyebilirim’ diyen Yörük kültürünü seven, doğa aşığı herkesi bekliyoruz'' diyor.

Ağızlara bir parmak bal çalacak bu etkinliği kaçırmamanızı öneriyorum.
Sümer Ezgü'nün türküsündeki sözleri gibi, türküyü linkten dinleyebilirsiniz… https://www.youtube.com/watch?v=fXfZyNprM1E

****
Anan geldi, baban geldi, dayın geldi, halan geldi,
Davul zurna çalan geldi, ha de gali sen de gel
Koyun geldi, kuzu geldi, okucudan yazı geldi,
Hacosman'ın kızı geldi, ha de gali sen de gel
Bacalardan duman geldi, arpa buğday saman geldi,
Komşu köyden imam geldi ha de gali sen de gel
Tarlalardan ayrık otu a yarim yol da
Sarı inek gayıb'oldu a canım bul da gel
Hadi Gali, Hadi Gali Sen de Gel...

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ünlü oyuncu İlker Aksum baba oluyor

Geçtiğimiz sene haziran ayında Dilay Ekmekçioğlu ile nikah masasına oturan başarılı oyuncu İlker Aksum'un baba olacağı müjdesi geldi. Çarli, Canım Ailem, Ramo ve Teşkilat gibi dizilerdeki...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ekran maruziyeti çocuklarda otizme sebep oluyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. İbrahim Zeyrek, yaz aylarında çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda ailelere uyarılarda bulunarak, "Çocuğa saatlerce ekran gösterildiği zaman, otizm benzeri tablo sıklıkla karşımıza geliyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR